Справжній друг: як допомагав Україні видатний політолог Збіґнєв Бжезинський

30.05.2017
Справжній друг: як допомагав Україні видатний політолог Збіґнєв Бжезинський

Збіґнєв Бжезинський.

Політолог, соціолог, радник iз національної безпеки президента США Джиммі Картера Збіґнєв Бжезинський помер на 90-му році життя в лікарні міста Фолс-Черч, штат Вірджинія.
 
Про його смерть повідомила в «Інстаграмі» донька Міка.
 
Він був одним iз найвпливовіших політологів і стратегів міжнародної політики Сполучених Штатів.
 
Збіґнєв Бжезинський народився у Варшаві 1928 року в родині дипломата.
 
Його батько, Тадеуш Бжезинський, родом iз Золочева, що на Львівщині.
 
Збігнєв навчався в Канаді та США. Американське громадянство отримав 1958 року. Викладав у американських університетах і був пов’язаний iз Демократичною партією.
 
Займався політичною діяльністю, був видатним совєтологом, спів­автором теорії тоталітаризму і виступав проти поступливості щодо СРСР.
 
У період з 1966 по 1968 роки Бжезинський входив до Ради з планування політики Державного департаменту США. Він був одним iз прихильників політики, яка в підсумку призвела до кризи в США, масштабних студентських протестів і виведення американських військ iз В’єтнаму.
 
З 1977-го по 1981 роки Бжезинський працював радником iз національної безпеки президента США Джиммі Картера.
 
Збіґнєв Бжезинський співпрацював з американським Центром стратегічних і міжнародних досліджень, викладав у Школі сучасних міжнародних досліджень Пола Нітце при Університеті Джонса Гопкінса у Вашингтоні, входив до ради директорів організації Національної підтримки демократії, організації Freedom House в Американській академії гуманітарних і природничих наук.
 
Пан Бжезинський також був почесним доктором Національного університету «Києво-Могилянська академія». 
 
У 1981 році Бжезинського нагородили Президентською медаллю Свободи — однією з двох вищих нагород для цивільних у США. До його порад охоче прислуховувалися президенти-демократи після Джиммі Картера — Білл Клінтон і Барак Обама.
 
«Відійшов Збіґнєв Бжезин­ський — колись голос Польщі у Білому домі. Вільної Польщі. Бо він постійно прагнув отієї свободи для нас. Дякуємо!» — написав у «Твіттері» президент Польщі Анджей Дуда.
 
І додав уже на своїй президентській сторінці в інтернеті: «Збіґнєв Бжезинський упродовж свого життя служив як Польщі, так і Сполученим Штатам. Його діяльність і заангажованість на користь перемоги свободи над неволею, перемоги прав людини і права народу над тоталітаризмом долучають його до ґрона видатних поляків, які ввійшли в історію обох народів».
 
В Україні також добрим словом згадують Бжезинського, який відвідував Київ, підтримував Майдани 2004 і 2014 років, допомагав протестуючим. Українські ЗМІ наголошують, що відійшов великий друг України.
 
«Справжній друг України! Легендарний гросмейстер міжнародної політики, легенда, епоха», — так про Бжезинського написав Президент Петро Порошенко.
 
Бжезинський був також почесним громадянином Львова.
 
Мер міста Андрій Садовий у своєму співчутті наголосив, що пан Збіґнєв назавжди вписався в історію через свою безкомпромісну позицію у багатьох справах.
 
Українські ЗМІ пригадують його антикомуністичну позицію та критику нинішньої російської влади.
 
Згадуються також його висловлювання, у яких він передбачав конфлікт на Донбасі, вказував на необхідність застосування санкцій щодо Росії і надання Україні допомоги у вигляді озброєння.