«Ми на порозі грандіозного «шухеру»: волонтер про боротьбу з тiньовою економiкою

30.05.2017
Зовсім скоро в Україні відбудеться подія, яка поставить крапку на тіньовому бізнесі. Таку думку на своїй сторінці у «Фейсбуцi» висловив волонтер Роман Доник.
 
«Мало хто пов’язує всі недавні події в один логічний ланцюжок. Але якщо зв’язати всі, то можна помітити, що ми напередодні грандіозного шухеру.
 
Можливо, одного з найпотужніших за останні три роки», — написав він. Доник додав, що за кілька тижнів під удар по­трапили конвертаційні центри, «обнальщики» і схеми з відшкодування ПДВ.
 
«Тобто потік грошей, який раніше виймали завдяки злочинним схемам і запускали в тіньову економіку, зараз не потік. Тому що напружилися всі, хто має відношення до цього бізнесу. Так, у нас уже давно це бізнес. Те, що він злочинний по своїй суті, — це дрібниці. Але й це не все.
 
Цей бізнес усе одно дотиснуть. Від нашої влади це вже не залежить. Ну не буде Європа гратися в одній пісочниці з країною, в якiй половина грошей проходить через «конверти» і «обнальнi» ями. І зараз ціла артільна каста, сформована за 20 останніх років, буде вiдриватися від грошових потоків», — вважає Доник.
 
За його словами, наслідки торкнуться ринку середнього та малого бізнесу, бо багато підприємств залишалися на плаву завдяки вливанням грошей iз цього сектору тіньової економіки.
 
«Через деякий час зібрати проплачений мітинг стане досить проблематично. Буде проблема з грошима, зокрема проблема з кешем. Подобається нам чи не подобається, але в нас уже є ціла протестна індустрія, зав’язана на фінансуванні з невідомих джерел, гроші незрозумілого походження», — пише волонтер.
 
«Зараз буде загострення. Зараз буде одна з найпотужніших атак на владу за останні роки. Для них це дійсно «останній і рішучий бій». У багатьох учора ще «господарів життя» все накривається мідним тазом. Зараз вони всі об’єднуватимуться для того, щоб зберегти собі заповідник беззаконня», — додав він.
 
Доник висловив упевненість у тому, що тіньовики спробують ставити палицi в колеса.
 
«Я не знаю, що зараз почнеться, але щось почнеться. Тому що почало відбуватися те, чого нам так не вистачало всі ці три роки. Я не знаю, який карт-бланш отримав Порошенко, але якийсь отримав. Пристебніть ремені. Думаю, буде весело. Головне — не вестися на вкидання і на провокації, які влаштовуватиме агонізуючий клас тіньовиків», — підкреслив Доник.