«Манчестер юнайтед» уперше став чемпіоном Ліги Європи

26.05.2017
«Манчестер юнайтед» уперше став чемпіоном Ліги Європи

«Манчестер юнайтед» святкує перемогу в фіналі Ліги Європи-2017. (Фото з сайта uefa.com.)

Роль окремої особистості для історичного літопису має величезне значення. У цьому плані футбол — не виняток.
 
Після того як у 2013 році з почестями відправили на пенсію легендарного наставника «Манчестер юнайтед» Алекса Фергюсона, котрий за минулі 27 років підняв «манкуніанців» на вершину футбольної слави, «червоні дияволи» опинилися в зоні турбулентності.
 
Коли чотири поспіль національні першості одна з найтитулованіших команд Англії завершує узагалі без медалей — факт, без сумніву, неприємний та болісний.
 
Як зізнався нинішній очільник «МЮ» Жозе Моуріньйо, по ходу сезону він не раз говорив собі про те, що має найгіршу в світі команду, проводить iз нею найгірший сезон, а себе відчуває менеджером-невдахою».
 
Утім саме Моуріньйо й вдалося підняти «манкуніанців» з посереднього рівня на трохи забуту чемпіонську висоту, й завдяки перемозі в Стокгольмі над амстердамським «Аяксом» (2:0) виграти Лігу Європи.
 
І нехай Ліга Європи вважається другим (не елітним) за силою клубним турніром Старого світу, проте для її тріумфатора відкриваються далекі горизонти.
 
З недавнього часу — це пряма перепустка до групового раунду Ліги чемпіонів. А ще — участь у Суперкубку УЄФА.
 
«Для нас честь узяти участь у цьому матчі й помірятися силами з переможцем Ліги чемпіонів. Тож нинішній сезон вважаю успішним», — сказав Моуріньйо, у тренерському доробку котрого, окрім двох Кубків чемпіонів та Кубка УЄФА, буде тепер і «лігоєвропейська» чаша.
 
При цьому для «МЮ» перемога в другому за силою турнірі континенту стала прем’єрним явищем, яка, до слова, зробила цей клуб повним кавалером єврокубкових трофеїв.
 
Вочевидь, масштабний успіх на міжнародній арені відчутно покращив настрій «манкуніанців» та їхнього нового наставника.
 
Адже для тренера, котрий вважається одним із найуспішніших у сучасному футболі, посісти з легендарною командою в чемпіонаті підсумкове шосте місце — відчуття не найкраще.
 
Навіть перемоги в Суперкубку країни та Кубку англійської ліги не надто підсолоджували Моуріньйо гірку пігулку турнірних невдач в АПЛ.
 
Нагадаємо, що собі на зміну сер Алекс Фергюсон привів талановитого, але зовсім не титулованого Девіда Мойєса й сподівався, що той зможе повторити його тренерську долю.
 
Однак амбітні американські акціонери «МЮ» зовсім не хотіли чекати, коли новий тренер, до речі, земляк Фергюсона, набере максимальних обертів.
 
До свого першого національного «золота» з «МЮ» Фергюсон ішов шість сезонів.
 
Власне саме на стільки був розрахований і контракт шотландця Мойєса з «манкуніанцями», проте на своєму посту він не протримався й року.
 
Не повернув «МЮ» на високу орбіту й значно впливовіший у тренерському світі голландець Луї ван Галь.
 
Моуріньйо ж, можна сказати, частково виправдав максималістські сподівання американських босів «МЮ».
 
При цьому перемога в Лізі Європи стала ще й даниною пам’яті жертвам теракту, котрий за два дні до фіналу ЛЄ стався на клубній арені «МЮ». 
 

ТАБЛО

Ліга Європи. Фінал (Швеція, Стокгольм). «Аякс» (Голландія) — «Манчестер юнайтед» (Англія) — 0:2 (Погба, 18; Мхітарян, 48).