Україна запроваджує п’ятирічне антидемпінгове мито на російські солодощі

24.05.2017
Торговельні війни з РФ набирають нових обертів: Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі на п’ять років уводить антидемпінгове мито на деякі види шоколаду й інші готові харчові продукти із вмістом какао.
 
Це малоприємне рішення (адже ставка антидемпінгового мита складатиме 31,33%) для російських виробників солодощів цими днями опубліковано в «Урядовому кур’єрі» й набуде чинності через 30 днів після публікації. 
 
Дивує лише те, що міжвідомча комісія так довго «тягла кота за хвіст» і лише зараз зробила висновок про потребу застосування антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну солодощів від «братів», згідно з отриманими ще у 2013—2015 роках даними Міністерством економічного розвитку та торгівлі України (МЕРТ) про те, що демпінговий імпорт в Україну деяких видів шоколаду й інших готових харчових продуктів з умістом какао із РФ здійснювали за цінами, нижчими за ціни національного товаровиробника.
 
За цей період погіршилися соціально-економічні показники українських кондитерів.
 
Зокрема, на 7,63% скоротилися обсяги виробництва шоколадних виробів, продажу на внутрішньому ринку — на 20,85%, рентабельність реалізації в Україні впала на 26,42%, скоротилося використання виробничих потужностей на 6,07%, збільшилися запаси продукції на складах (на 23,77%), зменшилася кількість працівників, задіяних у виробництві шоколадних виробів (на 11,06%).
 
Згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності, мито буде застосовуватися до таких товарних кодів: 1806 31 00 00 (шоколад та інші готові харчові продукти з вмістом какао, в брикетах, пластинах чи плитках iз начинкою, масою нетто до 2 кг); 1806 90 11 00 (шоколад і шоколадні вироби із вмістом какао, шоколадні цукерки, з начинкою або без начинки, що містять алкоголь); 1806 90 19 00 (шоколад і шоколадні вироби із вмістом какао, шоколадні цукерки, з начинкою або без начинки, що не містять алкоголь); 1806 90 50 00 (кондитерські вироби з цукру та їх замінники, виготовлені з цукрозамінників, із вмістом какао).
 
Фахівці Центру досліджень кондитерського ринку вже підрахували, що від «митного удару» російські кондитери тільки за підсумками 2017 року можуть недоотримати 15—17 млн. доларів.
 
Та й це й не дивно, адже на Україну припадає майже 5% російського експорту шоколадних виробів, i вона є шостим за величиною покупцем цього виду солодощів.
 
Наприклад, у 2016 році в Україну з РФ було експортовано 7,5 тис. тонн шоколадних кондитерських виробів на суму 22,9 млн. доларів.
 
Безумовно, ці українські дії призупинять потік iз Росії ласощів (які, до речі, часто-густо доволі сумнівної якості) й дадуть новий поштовх до розвитку українським кондитерам. Хоча в час війни про яку взагалі торгівлю з агресором може бути мова?