В окупованому Росією Криму анонсували перший суд у справі Ільмі Умерова

23.05.2017
Уже відомо, що слухання за кримінальною справою стосовно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу пройде 31 травня у закритому режимі в районному суді міста Сімферополь.
 
На офіційному сайті підконтрольного Кремлю суду поширено інформацію про те, що матеріали справи передані для вивчення судді Андрію Кулішову.
 
Рік тому співробітники ФСБ Росії порушили кримінальну справу проти Ільмі Умерова за 280 статтею КК Росії («Екстремізм»).
 
Через три місяці активіста перевели до психіатричного диспансеру Сімферополя на примусову експертизу, де він провів три тижні. 
 
— Судді окупованого Криму відхилили всі три наші скарги, — розповів адвокат одного з лідерів Меджлісу Микола Полозов.
 
— Мій підзахисний провів десять місяців у жахливих умовах СІЗО, та лише 21 березня йому вручили обвинувальний акт.
 
За словами правозахисників, так довго слідство тягнулося з тієї причини, що зібрати доказову базу проти заступника голови Меджлісу виявилося вкрай складно.
 
Уже зараз зрозуміло, що справа проти Ільмі Умерова матиме історичний характер та суттєво погіршить і так украй зіпсований імідж Росії.
 
Захист підготував вагомі аргументи та готовий зробити все можливе для того, щоб судовий процес отримав максимально великий громадський резонанс і закінчився перемогою Ільмі Умерова.
 
— Я хочу сказати своєму бойовому товаришеві слова підтримки, — заявив в одному зі своїх інтерв’ю лідер кримсько­татарського народу Мустафа Джемілєв,
 
— Адже який би великий термін не дали йому куплені судді Росії, впадати у відчай не варто через той факт, що режим Путіна тривалий час не протримається й на свободу Ільмі Умеров вийде набагато раніше терміну. Окупація Криму — це тимчасове ганебне явище, яке також впаде з відходом iз поста нинішнього лідера країни-агресора.
 
Ільмі Умеров упевнений, що судовий процес тільки згуртує кращих представників кримськотатарського народу.
 
Так, у річницю порушення кримінальної справи проти активіста Меджлісу, на урочистий молебень зібралося понад 300 людей, що прийшли підтримати політв’язня.
 
А перед цим у Бахчисараї пройшов ще один масовий молебень, приурочений до річниці арешту чотирьох мешканців міста Бахчисарай за «справою Хізб ут-Тахрір».
 
На думку Умерова, правоохоронна система Російської Федерації відпрацьовує у Криму тиск на адвокатів. Усі четверо правозахисників, найнятих для його захисту в суді, стикалися із залякуванням та погрозами з боку силовиків Росії.
 
Анонс про початок судового процесу над заступником голови Меджлісу викликав гучний громадський та міжнародний резонанс.
 
Зокрема, євродепутат від Німеччини Ребекка Хармс зазначила, що за долею людей, які потрапили у жорна російського свавілля у Криму та на сході України, стежить весь світ.
 
Посилення санкцій проти Росії має змусити окупаційну владу залишити територію півострова Крим i припинити репресії проти представників кримськотатарського народу.