Амбіційна й мотивована: Еліна Світоліна стала шостою ракеткою планети

23.05.2017
Амбіційна й мотивована: Еліна Світоліна стала шостою ракеткою планети

Еліна Світоліна — переможниця престижного ґрунтового турніру в Римі. (Фото з сайта sapronov-tennis.org.)

Перемігши у фіналі престижного турніру в Римі й піднявшись на шосте місце в рейтингу WTA, прима українського тенісу Еліна Світоліна вкотре переписала національний рекорд українського жіночого тенісу.
 
Так високо українським тенісисткам у табелі про ранги жіночої тенісної асоціації підніматися ще не доводилося.
 
Загалом, уже десяте місце, на якому останнім часом перебувала найсильніша українська тенісистка, — виглядало солідним рекордом.
 
Утім 22-річна уродженка Одеси вирішила не зупинятися на досягнутому й наполегливо продовжила здобувати рейтингові очки, котрі дозволили їй закріпитися всередині «топ-10».
 
Перемога на турнірі в Римі, призовий фонд якого складав більше двох мільйонів доларів, стала четвертою для Світоліної в нинішньому році.
 
Про свої високі амбіції вітчизняна тенісистка в черговий раз нагадала в нещодавньому матчі «плей-оф» Світової групи Кубка федерації проти збірної Німеччини, коли вже не вперше переграла німкеню Ангелік Кербер, яка після невеликої паузи знову піднялася на першу сходинку рейтингу WTA.
 
На представницькому турнірі в Римі, куди напередодні старту «Ролан Гарросу» зазвичай з’їжджаються практично всі найсильніші тенісистки світу, Світоліна переграла трьох суперниць із першої «десятки».
 
Спочатку — в чвертьфіналі — була перемога над третьою ракеткою планети — Кароліною Плішковою з Чехії — 6:2, 7:6.
 
На  наступній стадії дорогою до фіналу нашій співвітчизниці поступилася сильна іспанка Гарбіньє Мугуруса (п’ятий номер WTA), котра після п’яти стартових геймів, пославшись на травму, припинила боротьбу.
 
У фіналі ж українка змусила капітулювати четверту тенісистку світу — румунку Сімону Халеп.
 
Програвши стартовий сет, Еліна виконала яскравий «камбек», результатом чого стала четверта в сезоні індивідуальна перемога — 4:6, 7:5, 6:1.
 
Тріумфи в Тайвані, Дубаї, Стамбулі та Римі дозволили Світоліній побити за кількістю перемог у сезоні рекорд Андрія Медведєва.
 
При цьому очолила українська тенісна прима рейтинг так званої чемпіонської гонки, вісім кращих  представників якої за підсумками сезону кваліфікуються на підсумковий турнір року.
 
«Я чула, що  буду перша в цьому рейтингу, — мене це трохи дивує, та й усвідомити важко. Так, я працювала заради таких результатів, але не можу сказати, що розраховувала на них», — наголосила Світоліна.
 
Перед початком «Ролан Гарросу», де, нагадаємо, в 2010 році Еліна здобула перемогу в юнацькому турнірі, буде в новоспеченої шостої ракетки планети тиждень відпочинку.
 
«Піца, паста, морозиво», — після перемоги в римському фіналі українка визнала, що дозволить собі гастрономічний подарунок.
 
Щодо ґрунтового «шолома», то від організаторів «РГ» Світоліна отримала восьмий номер і сподівається показати в Парижі високий результат.
 
«Я завжди мотивована й шукаю можливості вийти на новий рівень», — відзначила перша тенісистка України. 
 

ТАБЛО

Турнір WTA Прем’єр у Римі (призовий фонд — 2,7 млн. доларів). Фінал. Світоліна (Україна, 8) — Халеп (Румунія) — 4:6, 7:5, 6:1. Півфінал. Світоліна — Мугуруса (Іспанія) — 4:1, відмова. Чвертьфінал. Світоліна — Кароліна Плішкова (Чехія, 2) — 6:2, 7:6 (11:9). Третій раунд. Світоліна — Бартель (Німеччина) — 3:6, 6:0, 6:0. Другий раунд. Світоліна (Україна, 8) — Корне (Франція) — 6:4, 7:6 (13:11).