20 хвилин дружби і конфронтації: як минула зустріч Трампа з президентом Туреччини

18.05.2017
У вівторок президент Туреччини Реджеп Ердоган прибув до Білого дому на запрошення Дональда Трампа.
 
Відносини між двома союзниками у НАТО останнім часом загострилися, зокрема, через обіцянку Вашингтона надати озброєння курдським загонам самооборони у Сирії, які успішно воюють проти угруповання ІДІЛ, але вважаються Анкарою «терористами».
 
Але добрі відносини між США, які мають найпотужнішу армію світу, та Туреччиною, яка має найпотужнішу армію Євразії, — в інтересах обох країн. 
 
Війна з тероризмом стала ключовою темою перемовин.
 
«Нині ми зіткнулися з новим ворогом у боротьбі з тероризмом. Ми прагнемо дати відсіч цій загрозі разом. Ми пропонуємо нашу підтримку турецькому народові. Ми підтримуємо Туреччину у боротьбі з терором і терористичними угрупованнями, зокрема ІДІЛ та РПК (Робітнича партія Курдистану). Для цих груп не має залишитися жодного безпечного місця», — зазначив Трамп.
 
«Тісна співпраця між нашими країнами особливо необхідна у регіоні, що зараз у вогні. Це буде важливий сигнал для всього світу. Для нас вкрай важливо досягти більшої солідарності та співпраці у боротьбі з тероризмом, зокрема з ІДІЛ та іншими терористичними групами в регіоні. Ми обдумуємо спільні кроки, до яких можемо разом вдатися в Іраку та Сирії», — наголосив Ердоган.
 
Але не оминув нагоди висловити своє велике невдоволення з приводу надання американської зброї курдам.
 
Президент Туреччини назвав неприйнятною співпрацю США з курдськими організаціями. 
 
Зачепив Ердоган й іншу дражливу тему. Відносини між країнами ускладнює вимога Туреччини видати їй проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого Анкара звинувачує в організації спроби військового перевороту у липні. США на екстрадицію не погоджуються.
 
На спільній заключній прес-конференції обидва лідери говорили переважно про боротьбу з тероризмом.
 
Попри розбіжності в ході коротких 20-хвилинних переговорів, президенти США і Туреччини назвали свою першу особисту зустріч вкрай удалою.
 
Трамп зберіг військово-політичного партнера в районі Близького Сходу, а Ердоган, який має дуже складні відносини з Євросоюзом через утиски демо­кратії та репресії проти опозиції в своїй країні, не почув від Трампа жодного слова осуду з цього приводу.