Режисер Ахтем Сеітаблаєв зняв другу стрічку про кримських татар «Чужа молитва»

18.05.2017
Режисер Ахтем Сеітаблаєв зняв другу стрічку про кримських татар «Чужа молитва»

Кадр iз фільму «Чужа молитва». Саіде та її вихованці з дитбудинку — єврейські та кримськотатарські діти. (Фото з сайта kinoafisha.ua.)

18 травня 1944 року для кримських татар стало точкою відліку депортації з півострова їх, корінних мешканців Криму.
 
У День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу — 18 травня у кінотеатрах країни стартує прокат фільму «Чужа молитва»: про події 1941—1944 років у Бахчисараї, кримських татар, євреїв, фашистів, складнощі вибору у житті і віру. 
 
Режисер стрічки, створеної компанією «Ідас фільм» за підтримки Держкіно України, — Ахтем Сеітаблаєв — із родини депортованих кримських татар, народився поблизу Ташкента.
 
У 1989 році юнаком разом iз рідними переїхав з Узбекистану до Криму. 
 
Суміщаючи знання акторства, режисури і драматургії у 2013-му Ахтем Сеітаблаєв iз командою створив перший кримськотатарський повноформатний художній фільм, першу художню картину про депортацію кримських татар «Хайтарма».
 
У ньому трагічна сторінка історії показана через постать прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана, якому після вигнання нацистських окупантів iз Криму військове командування дозволило разом із другом відвідати батьків в Алупці.
 
За збігом обставин на час перебування льотчиків в Алупці припала операція НКВС iз примусової депортації кримських татар.
 
І радянський ас, якого боялися фашисти, зрозуміло, не зміг захистити свій народ від злочину сталінського режиму...
 
В основі «Чужої молитви» — так само реальна історія. Кримська татарка Саіде Аріфова з Бахчисарая, яка народилася 1916 року, в роки окупації Криму фашистами врятувала від загибелі 88 євреїв. Ця жінка, яка дожила до 2007 року, удостоєна звання Праведниці світу.
 
(У 1953 році для вшанування пам’яті жертв і героїв Голокосту рішенням Кнесету був заснований у Єрусалимі меморіал Яд Вашем. Праведником, згідно з рішенням, визнаються неєвреї, що ризикували життям, рятуючи євреїв під час Голокосту. В 1953 році під юрисдикцією Верховного Суду Ізраїлю було створено комісію, в обов’язки якої входить надання почесного звання «Праведника народів світу»). 
 
Фільм «Чужа молитва» став одним із переможців сьомого конкурсного відбору Держкіно і отримав державну фінансову підтримку розміром 10 млн. грн.
 
Загальний бюджет картини становить 31 млн. грн. Сценарій написав Микола Рибалка, який був автором сценарію «Хайтарми» і «Гвардії».
 
У фільмі звучить пісня «1944» Джамали, з якою співачка перемогла у конкурсі «Євробачення-2016». Знімати кримські пейзажі довелося у Грузії та Києві (павільйонні зйомки).