«Сміх. Страх. Сила»: чим вражатиме цього року «Книжковий арсенал»

17.05.2017
«Сміх. Страх. Сила»: чим вражатиме цього року «Книжковий арсенал»

Духовні черги.

У «Мистецькому арсеналі» у Києві знову свято любителів читання — уже VII Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал»: грандіозна подія, що об’єднує літературу та мистецтво і все, що з ними пов’язано.
 
Цього разу з 17 по 21 травня представляють новинки понад 150 видавництв, секцію ілюстраторів і вперше — секцію букіністики.
 
Попередній фестиваль відвідало понад 93 тисячi людей. Очікують прийняти не менше.
 
Фестиваль уперше оголосив фокус-тему — «Сміх. Страх. Сила».
 
Вона об’єднає вистави, перформанси, виставки, дискусії та інші події, що досліджуватимуть роль сміху в житті та мистецтві, в політиці та інтернеті, в минулому та теперішньому, в українській реальності та реальності інших країн.
 
Приводом для такої концепції стала 175-та річниця з часу виходу «Енеїди» Івана Котляревського — класичного зразка сміхової культури.
 
Повністю надрукована в 1842 році, бурлескна поема не тільки вперше задокументувала українську розмовну мову та поклала початок новітній українській літературі, а й створила новий вітчизняний культурний міф.
 
У спецпроекті «Редакторський кабінет Еллана-Блакитного» куратори з допомогою Харківського літературного музею та Центру Довженка спробували уявити, як виглядало робоче місце редактора 1920-х років.
 
У проекті використають мультимедійні засоби та інсценізують діалоги Елана-Блакитного, Майка Йогансена, Остапа Вишні, Миколи Хвильового — усе, щоб почати розмову про покоління Розстріляного Відродження.
 
«Книжковий арсенал-2017» робить особливий акцент на кураторській складовій. Зокрема, у програмі з’явилися нові авторські проекти.
 
Це серія публічних інтерв’ю Оксани Забужко з її спеціальної програми «Розкажи мені про мене», літературний лекторій під кураторством Євгена Стасіневича, програма Ірини Славинської «Я — Інший в дзеркалі», в якій філософську, психологічну та соціальну дихотомію «свій-чужий» розглядатимуть крізь літературну призму.
 
На майданчику «Українська візуальна книга» під керівництвом Павла Гудімова та Діани Клочко говоритимуть про артбуки, фотокниги та інші незвичні для вітчизняного ринку продукти на межі видавничого бізнесу та візуального мистецтва. 
 
У гості запросили, зокрема, британську делегацію з Бірмінгемського літературного фестивалю, розпочинаючи таким чином традицію візитів у Київ найбільших книжкових фестивалів світу.
 
Для фестивалю і галузі в цілому дуже знаковий приїзд Хосе Борґіно — генерального секретаря Міжнародної асоціації видавців (Женева) який співпрацює з Українською асоціацією видавців і книгорозповсюджувачів.
 
Запланована участь пана Борґіно в урочистій прес-конференції, а також його консультації для українських видавців «Перспективи української книги на світовому книжковому ринку». 

ДО РЕЧІ

«Книжковий арсенал» розпочав надання ґрантів у розмірі 50% знижки для трьох учасників, видавнича продукція яких за цільовим призначенням є науковою, науково-популярною, містить вагому мистецьку й інтелектуальну складову, поліпшує здатність суспільства до гармонійного розвитку, вирішення глобальних завдань у довгостроковій перспективі.
 
Бо науковій чи науково-популярній книжці набагато важче стати комерційно успішною, ніж бестселеру за версією New York Times, виданому українською мовою.
 
Інтелектуальна книжка у багатьох країнах є дотаційною, існує чимало програм для її підтримки.
 
Організатори й експертна рада «Мистецького арсеналу» обрали «Видавництво Савчука» (наукові розвідки, художні альбоми), «Видавництво Олега Філюка» (наукові видання з історії, музейництва, археології), Komubook (перша українська платформа краудпаблішингу).