У Києві стартує Міжнародний конкурс молодих дизайнерів «Печерські каштани»

16.05.2017
Чи знаєте ви, що юні таланти, які хочуть прикрасити ваше життя, сприяти авторитету та іміджу держави, навчаються в Київському національному університеті технологій та дизайну, зокрема опановують фах дизайнера.
 
Скажете, перебільшую. Аніскілечки! Бо саме дизайнери дбають про ваш одяг, взуття та ін. А прислів’я про те, по чому зустрічають пам’ятаєте? Отож-бо!
 
Ви ж добре знаєте, що другого шансу справити перше враження ні в кого не буде. 
 
Аби було воно позитивним, і працюють наші випускники. Шлях до перемоги розпочинається на студентській лаві.
 
Вже там таланти, які її займають, мають бути почутими, оціненими і підтриманими.
 
Для цього мало лекцій і практичних занять. Університет має зарядити студента завзяттям через участь у здоровому суперництві. 
 
Цій меті слугує XVII Міжнародний конкурс молодих дизайнерів «Печерські каштани», фінал якого відбудеться 3 червня в Українському домі.
 
На ньому не лише демонструватимуть доробок молодих талантів, а й пропагуватимуть високу моду, налагоджуватимуть зв’язки між професіоналами України та зарубіжжя.
 
Я не обмовився, саме професіоналами. Бо попередні конкурси засвідчили високий професіоналізм студентських робіт. 
 
Саме це дало підстави членам журі, зокрема експерту моди Анжелі Долженко, вважати представлені на попередньому конкурсі роботи на рівні кращих світових зразків.
 
А за рівнем організації «Печерські каштани» вона оцінює вище побаченого за кордоном.
 
Отож Україна має майбутнє у ствердженні вітчизняної школи індустрії моди.
 
Тому ми пишаємося, що саме КНУТД заснував «Печерські каштани».
 
За шістнадцять років його учасниками були понад п’ять тисяч молодих митців із двадцяти країн.
 
Переможених не було. Бо вже участь у конкурсі — школа майстерності, заряд енергії на майбутнє.
 
Цьогорічний конкурс — перший після того, як КНУТД міжнародні експерти внесли до ТОП-100 кращих дизайнерських шкіл світу.
 
Звичайно, це зобов’язує до взяття нових висот. Таку вимогу ставлять до себе творці колекцій і, безперечно, ті, хто оцінюватиме роботу. Цього прагнуть й організатори.
 
Як ректор і президент конкурсу минулого року я звернув увагу, ні, швидше, відчув, що викладачі передали студентам не лише знання і досвід, а й енергетику завзяття.
 
І коли під час огляду чергової колекції та ж Анжеліка Долженко вигукнула: «Які в цих дітей талановиті педагоги!» — почуття вдячності вчителям і студентам переповнювали мене.
 
Впевнений, що завзяття, помноженого на талант і наполегливість, на цьому конкурсі буде не менше. Адже успіх окрилює.
 
А ми повинні виховувати переможців. Члени минулорічного журі повторювали неодноразово, що «Печерські каштани» стали візиткою української моди.
 
Тож сподіваюсь, що з допомогою зацікавлених сторін (а всі ці роки конкурс живе і розвивається винятково стараннями ентузіастів) утвердимо у державі індустрію моди, яка стане європейським лідером.
 
Важливо, що в цьому відчуваємо підтримку виробничників. Зрозуміло, що ні в університету, ні в студентів немає коштів для виготовлення колекцій.
 
Матеріалами нам допомагають, зокрема, столичне ПАТ «Чинбар», Вінницька швейна фабрика «Володарка», компанія «Текстиль-Контакт», ТОВ «РИФ-1», Українська асоціація хутровиків, ТОВ «Дана» та багато ін.
 
Важливо, що переможців минулорічного конкурсу нагороджували тим, що потрібно для подальшої роботи.
 
Крім нашого університету, в конкурсі братимуть участь представники інших навчальних закладів столиці. Ми всіх щиро запрошуємо.
 
Така робота здружує, сприяє налагодженню ділових і творчих стосунків.
 
Зважмо й на те, що учасники конкурсу несуть кращі здобутки у виробництво. Зокрема, вони використовуються підприємствами, які входять до столичного освітнього кластеру легкої промисловості.
 
Тож побажаємо всім нам, щоб із задоволенням зносити все запропоноване учасниками конкурсу, а на наступні новинки — заробити.
 
До зустрічі на конкурсі! 
 
Іван ГРИЩЕНКО,
ректор КНУТД, академік НАПН