Прощавайте, «ввічливі чоловічки»: Молдова дає урок Україні, як протидіяти Росії

12.05.2017
Українські медіа у більшості своїй не помітили важливу новину: 2 травня Конституційний суд Молдови визнав неконституційним перебування на території країни військових баз чи контингентів, контрольованих іншими державами.
 
Меседж цей адресовано Росії, яка патронує невизнану «Придністровську республіку» та утримує там підрозділи своїх збройних сил, зазначає у своїй статті на сайті «Радіо «Свобода» екс-депутат ВР Михайло Поживанов. 
 
Також, наголошує він, у рішенні КС Молдови сказано, що «у випадку загрози фундаментальним конституційним цінностям — таким, як незалежність, територіальна цілісність або держбезпека, влада РМ зобов’язана вжити всіх необхідних заходів, у тому числі військових, для їхнього захисту».
 
За останні роки це перший подібний імператив від влади судової до влади виконавчої.
 
Конституційний суд маленької країни ухвалив рішення, яке було вкрай негативно сприйняте проросійським президентом Молдови Ігорем Додоном.
 
Коли суд є незалежним — це цілком природно, але це виглядає доволі незвично з огляду на український контекст, адже Конституційний Суд України свято виконує все, на що бодай натякає глава держави.
 
Рішення Конституційного суду не підлягає оскарженню.
 
«Той факт, що РФ не вивела свої війська зі сходу країни, а, навпаки, консолідувала свою військову присутність у Придністров’ї, є порушенням Конституції щодо незалежності, суверенності, територіальної цілісності та постійного нейтралітету Молдови, а також міжнародного права», — говориться в ухвалі суду.
 
І з цим прокремлівському президенту доведеться змиритися.
 
Якщо провести паралель з Україною, то український конституційний процес узагалі не відображає факт агресії з боку Росії.
 
А рішенням КС Молдова фактично вимагає від Росії прибрати з її теренів свої війська. Безперечно, що відповіддю РФ стане ігнор.
 
Ігноруватиме його і президент Ігор Додон, який святкував 9 травня у Москві разом iз Путіним.
 
Але не ігноруватиме Генасамблея ООН у Нью-Йорку, з трибуни якої вже лунав прямий заклик до Росії щодо звільнення території Молдови.
 
Тепер можна переходити від слів до діла, адже КС не просто благословив на це молдовську владу, а прямо зобов’язав її «вживати всіх необхідних заходів, зокрема й військових» для захисту територіальної цілісності країни.
 
Президент України Петро Порошенко вже навіть пообіцяв: «Ми їм (російським військам. — Ред.) із задоволенням дамо транзитний коридор, щоб вони повернулися до себе додому».