Американський форсаж: що треба знати про зустрічі Трампа з главами МЗС України та Росії

12.05.2017
Американський форсаж: що треба знати про зустрічі Трампа з главами МЗС України та Росії

Клімкін—Трамп: важливим є сам факт, що ця зустріч відбулася.

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп у середу, 10 травня, зустрівся в Овальному кабінеті Білого дому з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.
 
Політики не порушували питання санкцій США проти Росії, натомість зосередилися на питаннях деескалації у гарячих зонах навколо Сирії та конфлікту в Україні, повідомляє інформагенція «Рейтер». 
 
Журналістів на цю зустріч не допустили, тому про зміст та характер переговорів відомо лише iз заяв учасників. Трамп оцінив зустріч із Лавровим як «дуже, дуже хорошу».
 
Він наголосив на необхідності співпраці двох сторін, щоб покінчити з конфліктом у Сирії.
 
Зокрема, на думку американського президента, Росія повинна «стримати» режим Асада та Іран. Глава Білого дому закликав Москву до спільних дій, щоб покласти кінець війні в Сирії.
 
«У Росії немає жодної «стратегії виходу» з Сирії», — заявив у відповідь Лавров на прес-конференції за результатами перемовин. 
 
Учасники зустрічі також обговорили українське питання. Трамп наголосив на відповідальності Росії за повне втілення Мінських домовленостей, пише інформагенція «Ассошiейтед Пресс».
 
 «Санкції ми не обговорюємо. Це не наша проблема. Це односторонні дії, які були зроблені щодо нас», — заявив Лавров після переговорів.
 
На думку російського міністра, американсько-російський діалог тепер вільний від ідеологізації, яка була характерною для адміністрації Обами.
 
«Адміністрація Трампа, і сам президент, і державний секретар, як я знову переконався сьогодні, є «людьми дії», — сказав Лавров.
 
Це перший візит Лаврова до Вашингтона з серпня 2013 року та після анексії Росією Криму.
 
Крім того, глава МЗС РФ є найбільш високопоставленим російським чиновником, з яким Трамп зустрівся з моменту вступу на посаду президента США у січні 2017 року.
 
А в липні, як повідомив російський міністр, у Гамбурзі під час саміту «великої дводцятки» має відбутися зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна.
 
«Голос Америки» в своєму коментарі до зустрічі зазначає, що у відносинах iз Росією президент США наразі тримається фарватеру політики кінця президентського терміну свого попередника Барака Обами.
 
Натомість викладач Королівського коледжу у Лондоні, експерт із питань Східної Європи Александер Кларксон зазначив, що обмін люб’язностями між Трампом та Лавровим у середу жодним чином не позначився на політиці США щодо Росії.
 
Перед зустріччю з Трампом Лавров провів переговори з головою Державного департаменту США Рексом Тіллерсоном.
 
Глава американської дипломатії під час зустрічі з Лавровим заявив, що санкції щодо Росії залишаться, «допоки Москва не дасть зворотного ходу діям, що їх викликали», повідомляє прес-служба Держдепартаменту США.
 
Одночасно з Лавровим у США перебував iз триденним візитом глава МЗС України Павло Клімкін. Відразу після Лаврова він зустрівся з Дональдом Трампом і обговорив подальшу підтримку України з боку США.
 
За кілька годин до цього глава українського МЗС зустрівся з віце-президентом США Майклом Пенсом. Говорили про ситуацію на Донбасі.
 
У посольстві України в США розповіли, що Павло Клімкін подякував за позицію адміністрації США в підтримці територіальної цілісності України та протидії російській агресії. В обох зустрічах також брав участь посол України в США Валерій Чалий.
 
Він написав у «Фейсбуці», що зустріч українських дипломатів iз вищим керівництвом США — «це чіткий сигнал підтримки народу України й українській діаспорі Америки».
 
Екс-консул України в Стамбулі та голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко переконаний, що зараз важливим є сам факт, що ця зустріч відбулася.  
 
Судячи з відсутності анонсів цих зустрічей, організувати їх було непросто, додав дипломат.
 
«Головне, що назовні й услід Лаврову (якщо він щось не зрозумів) спрямовано чіткий меседж — наші відносини з Росією — це важливо, але за рахунок України ми не домовлятимемось. Хоч інші питання це не знімає, але цього вже дуже немало. Точніше — це вже дуже багато», — написав пан Яременко у «Фейсбуці». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Безвіз» ще ближче
 
Рада міністрів Євросоюзу 11 травня схвалила остаточне рішення про надання Україні безвізового режиму.
 
Затвердження відбулося без обговорення в рамках засідання Ради з питань сільського господарства та рибальства, яка розпочалася у Брюсселі.
 
Сама церемонія підписання надання Україні безвізового режиму, як очікується, відбудеться 17 травня в Європейському парламенті у Страсбурзі.
 
«Це, напевно, буде один із найважливіших моїх візитів за три роки служіння на посаді глави української держави», — відреагував на рішення Ради ЄС Президент України Петро Порошенко. 
 
Після підписання законодавчий акт має бути оприлюднений в Офіційному журналі ЄС, і фактично «безвіз» набуде чинності орієнтовно 11 червня.
 
«Це — неначе повернення додому після довгої та виснажливої подорожі, — додав Порошенко. — Ми пориваємо з пострадянським минулим і дедалі більше стаємо частиною єдиного європейського цивілізаційного простору».