БТР-безпілотник та реактивний гарантомет: чим вражає Україна на військовій виставці у Стамбулі

11.05.2017
БТР-безпілотник та реактивний гарантомет: чим вражає Україна на військовій виставці у Стамбулі

Новий переносний гранатомет від «Укроборонпрому».

Одна з найбільших на Євразійському континенті міжнародних виставок оборонної промисловості IDEF-2017 9 травня розпочала свою роботу в Стамбулі.
 
Секретар РНБО України Олександр Турчинов узяв участь в офіційній церемонії відкриття цієї, вже 13-ї, міжнародної експозиції військової техніки.
 
Голова РНБО, очолюючи українську делегацію, зміг «убити» одразу двох зайців, адже провів зустрічі з міністрами оборони й керівниками оборонпрому Туреччини та низки країн Азії, Африки, а заодно побував на консультативних зустрічах із керівництвом провідних турецьких компаній, що працюють у галузі військової промисловості, під час яких було обговорено питання реалізації спільних проектів.
 
Українські військові роз­роб­ки традиційно представляє ДК «Укроборонпром», i зокрема такі «кити» оборонки, що є складовими бюро, як ДП КБ «Луч», ДП «Антонов», КБ «АО», ДП «Мікротек» та багато інших.
 
Це провідні вітчизняні підприємства-розробники та виробники озброєння.
 
На українському стенді репрезентовано передові розробки вітчизняного оборонно-промислового комплексу.
 
Наприклад, відвідувачі виставки мали можливість побачити зразок безпілотного міні-бронетраспортера «Фантом», бронетранспортери БТР-3Е1 та «Дозор-Б», БМ «Оплот», танкові двигуни та агрегати, ракетне й артилерійське озброєння, вогнепальну зброю та багато іншого.
 
Але вочевидь найцікавішим нашим експонатом на IDEF-2017 можна вважати новий переносний реактивний гранатомет виробництва конструкторського бюро «Луч», який був уперше представлений широкому загалу.
 
Гранатомет призначений для ураження легкоброньованої та неброньованої техніки (пускові установки, РЛС, літаки на стоянці, авто та інше), споруд польового типу (ДОТ, ДЗОТ), а також живої сили, яка перебуває на відкритій місцевості або в укриттях, та споруд із каменю, цегли або бетону.
 
Дальність стрільби нової української зброї становить від 70 м до майже 2 км, а дальність прямого пострілу — 600 м.
 
Як зазначають фа­хівці, «застосування нового оптико-електронного прицілу автоматизує та спрощує роботу стрілка, забезпечує високу точність попадання при максимальній дальності стрільби».
 
Залишається лише сподіватися, що українські високі військові чиновники після турецьких «оглядин» дадуть добро, аби всі ці новинки якнайшвидше потрапили на передову, де на них так чекають наші вояки.