Сумська надія: українські гандболісти поки зберігають шанси на фінал Євро-2018

11.05.2017
Сумська надія: українські гандболісти поки зберігають шанси на фінал Євро-2018

Попри відсутність у своєму складі низки знаних гандболістів, збірна України небезуспішно конкурує за путівки на Євро-2018. (Фото з сайта handball.net.ua.)

Довгий час, формуючи заявку національної чоловічої збірної на матчі відбіркових турнірів чемпіонатів Європи та світу, очільники української гандбольної команди — незалежно від прізвища — намагалися закликати під синьо-жовтий прапор максимально можливу кількість наших провідних виконавців, багато з яких представляли зарубіжні клуби.
 
Однак у якийсь момент доцільність їхнього виклику стала сумнівною.
 
Востаннє зігравши на великому міжнародному форумі в 2010 році (чемпіонаті Європи), надалі українські керманичі знай критикували низьку самовіддачу та погану дисципліну провідних збірників, які, за словами тренерів, приїздили до табору національної команди «друзів побачити та з рідними зустрітися».
 
Із появою на тренерському містку «синьо-жовтих» Віталія Андронова викликати до збірної колоротних зірок перестали. Хоча й не одразу.
 
На старті відбіркового циклу ЧЄ-2016 «синьо-жовті» в Києві розгромно програли угорцям — 20:33, після чого одразу четверо досвідчених запорізьких виконавців (Онуфрієнко, Бурка, Стецюра, Комок) попросили тренерський штаб більше не викликати їх до збірної.
 
Не дивно, що той відбір наша команда провалила, не здобувши в шести кваліфікаційних поєдинках жодного залікового пункту.
У нинішній єврокваліфікації справи у «синьо-жовтих» ідуть куди краще.
 
За два тури до її завершення кожен із учасників квартету №4 набрав по чотири очка.
 
І хоча за підсумками двох третин турнірної дистанції наша команда — через гіршу різницю м’ячів — посідає останнє місце в групі, збірна України має непогані шанси пробитися на свій перший за вісім років ЧЄ
 
. «Найбільше шансів на вихід із квартету матиме той колектив, який зможе зачепитися за очки в гостьовому матчі», — наголошує очільник «синьо-жовтих».
 
Як і інші представники групи 4, у своєму активі збірна України має дві перемоги вдома та дві поразки в гостях.
 
Після останнього поєдинку, в якому наші гандболісти на виїзді поступилися чехам, Віталій Андронов скаржився на коротку «лаву запасних».
 
Утім, маючи теоретично широку кадрову базу, наставник змушений визнати, що можливостей для підсилення команди небагато.
 
«Що вдієш, якщо хлопці не хочуть грати та змагатися за збірну. Наголошую: зараз у нас є команда, гравці якої б’ються за себе та за країну», — сказав Андронов.
 
Загалом той факт, що в групі з потужними командами Ісландії, Македонії та Чехії «синьо-жовті» демонструють пристойний результат, їхній наставник називає «дивом, хоча й не випадковим».
 
Підтвердити цей факт наші гандболісти спробують 15 червня в Сумах, коли прийматимуть македонців.
 
Попередні два поєдинки під куполом спортивного манежу Сумського державного університету принесли підопічним Андронова перемоги над командами Ісландії та Чехії.
 
Сподівається наставник і на позитивний результат у грі й з третім конкурентом за дві перепустки на Євро-2018.
 
«Боротимемося за кожен гол, адже кожен м’яч може бути на вагу золота», — каже Андронов. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2018. Кваліфікація. Чоловіки. Група 4. Македонія — Ісландія — 30:25, 29:30. Україна — Чехія — 26:23 (Козакевич (7)), 25:32 (Садовий (5), Жуков (4)).
Турнірне становище: Чехія, Македонія, Ісландія, Україна — 4.