З приміщення у центрі Києва викинули на вулицю наукову установу

04.05.2017
Передсвятковий тиждень ознаменувався у столиці черговою подією, яку не назвати інакше, ніж рейдерська атака:  за допомогою ломів до державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» увірвалися представники виконавчої служби.
 
Підставою для тлумачення подій того дня є те, що відбулося порушення закону України про виконавче провадження.
 
Представники відділу держвиконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції Києва разом із понятими та представниками нацполіції мали виконати судове рішення про виселення ДП «Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» імені М. П. Бажана», але насправді виселили й вилучили майно іншої юридичної особи — ДНУ «Енциклопедичне видавництво». 
 
Є відповідні укази президентів 2013 та 2015 років, не кажучи вже про статут наукової установи — ними було зафіксовано адресу в ЄДРПО по вулиці Б. Хмельницького, 51-А.
 
За користування водопостачання, електроенергії і т.п. наукова установа регулярно сплачувала відповідні відрахування.
 
«Наша апеляція до указів двох президентів й розпорядження КМУ у рейдерів викликали лише іронізування, — розповідає «УМ» нещодавно одноголосно обрана науковцями директор ДНУ «Енциклопедичне видавництво» Алла Киридан.
 
— Зараз ми звертаємося куди лише можливо щодо повернення нашого приміщення. Наші речі частково викидали, або ж на них накладали арешт. І лише за нашого благання нам дозволили залишити лише комп’ютери в одному з приміщень. Усі приміщення опечатані й ми не маємо до них доступу. 
 
Ми звернулися до головного розпорядника — «Держкомтелерадіо України» й зараз шукаємо можливості перебування у певному приміщеннi. Формально договору-оренди в нашої установи не було, бо ми не вступили в правонаступництво з попередньою установою (власне тiєю, яка має борги й яку прийшли виселяти) через те, що не було зроблено ревізкомісію». 
 
Нагадаємо, що 1-й том «Великої Української Енциклопедії», який було видано у 2016 році накладом лише у 1000 примірників, — продукт інтелектуальної ваги й репрезентує країну у світовому науковому просторі.
 
Цей продукт можна розцінювати, як один із атрибутів державності — інтелектуальний паспорт нації, й в умовах агресії РФ — це надзвичайно вагомий чинник інформаційного інженерінгу. 
 
Другим, а може, й головним поясненням безчинства з виселенням є приміщення в центрі Києва.
 
Бо чому порушувати виконання указу Президента, зокрема пункту 2.2 указу від 2015 року, де констатується, щоб закріпити за ДНУ «Енциклопедичне видавництво» приміщення за адресою по вул. Б Хмельницького, 51-А і передати будинок із комунальної власності у державну.
 
«КМДА бачить ситуацію по-своєму, — вважає Алла Миколаївна, — разом із «Київжитлоспецексплуатацією» вдалися до таких зухвалих дій. Чому в нашій державі дозволяється невиконання указів Президента органами влади?!»