Меріл Стріп приєдналася до міжнародної кампанії на підтримку Олега Сенцова

04.05.2017
Меріл Стріп приєдналася до міжнародної кампанії на підтримку Олега Сенцова

Меріл Стріп.

Тричі «оскароносна» Меріл Стріп, зірка фільмів «Штучний розум», «Диявол носить «Прада» та «Залізна Леді», завж­ди відзначалася незалежним характером і власною позицією.
 
На останній церемонії вручення премії «Золотий глобус» вона розкритикувала Дональда Трампа за його звичку принижувати інших.
 
При цьо­му вона навіть не назвала імені американського президента, однак її натяки зрозуміли всі, як і сам Трамп.
 
А днями легенда Голлівуду, яка до того ж є давнім другом і партнером американського ПЕН-центру, долучилася до міжнародної кампанії на підтримку українського режисера Олега Сенцова, засудженого в Росії за надуманими обвинуваченнями.
 
Зібрання ПЕН-центру відбулося з нагоди вручення Сенцову премії «Свобода писати».
 
Цю щорічну нагороду імені Барбари Голдсміт американський ПЕН-центр вручає в’язням сумління, які опинилися в надзвичайно складних обставинах. 
 
Нагороду отримала двоюрідна сестра режисера, Наталя Каплан. Але на церемонії були присутні й українські журналісти, зокрема й народний депутат Мустафа Найєм.
 
Він і описав у «Фейсбуці» свою розмову з Меріл Стріп.
 
«Після традиційної фотосесії ми опинилися в кількох метрах, і я вирішив, що, раз уже так вийшло, пані Стріп могла б стати ще одним адвокатом нашого кримчанина. На моє здивування, актриса була в курсі, що серед номінантів є засуджений режисер, але всіх подробиць його історії не знала. Під час короткого діалогу мені вдалося детально розповісти їй про історію Олега Сенцова — про матеріали його справи, про його сім’ю, про Крим, про насильно нав’язане громадянство і двох його дітей, що залишилися на анексованій території. Меріл жваво цікавилася деталями і в кінці розмови сама запитала: «Чим я можу йому допомогти?» — повідомив Найєм.
 
І на підтвердження виставив фото із зіркою та табличкою #FreeSentsov у руках.
 
До речі, за статистикою, 27 із 40 переможців премії «Свобода писати» вийшли із в’язниці впродовж 18 місяців з моменту нагородження.
 
Будемо сподіватися, що і для Олега Сенцова ця премія стане щасливою. Тим більше, якщо за справу візьметься сама Меріл Стріп.