Друге фіаско: Володимир Кличко змушений суттєво переглянути свої чемпіонські амбіції

04.05.2017
Друге фіаско: Володимир Кличко змушений суттєво переглянути свої чемпіонські амбіції

«Кришталеве» підборіддя Володимира Кличка виявилося не готовим до потужних ударів Ентоні Джошуа. (Фото з сайта inosmi.ru.)

Упродовж свого майже десятирічного домінування в супертяжкому дивізіоні Володимир Кличко мав один беззаперечний козир перед своїми опонентами.
 
Кожен із тих, хто наважувався кинути виклик українському боксерові, суттєво поступався українцеві за всіма антропометричними показниками, через що просто не міг дотягнутися до «кришталевого», як вважалося, підборіддя суперчемпіона.
 
Здобувши всі, за виключенням одного, чемпіонські пояси, надалі всіх своїх візаві Кличко-молодший тримав на відстані витягнутої руки.
 
Однак, коли у професійний ринг до Володимира почали виходити справжні боксери-гулівери, у нашого співвітчизника «намалювалися» нездоланні проблеми.
 
З небес на землю Володимира Кличка опустив британський гігант-балагур Тайсон Ф’юрі, котрий за один вечір — 28 листопада 2015 року — відібрав в українця всі титули — чемпіонські пояси за версіями WBA, WBO, IBF, IBO.
 
Наступні 17 місяців вітчизняний супертяж чекав можливості повернутися на чемпіонську орбіту. Коли ж така нагода знову стала реальною, 41-річного Кличка вдруге спіткала невдача. У той час, коли попередній кривдник українця — Ф’юрі — відбував дискваліфікацію через вживання кокаїну, його співвітчизник — володар поясів IBF та WBA Ентоні Джошуа — завдав Кличку-молодшому, напевно, найбільш болісної поразки за всю його профі-кар’єру.
 
І хоча Віталій Кличко — старший брат та секундант екс-чемпіона — назвав програний Володимиром на 80-тисячному «Уемблі» поєдинок його найкращим боєм у кар’єрі, слід визнати, що подібне побиття в професійній історії Кличка-молодшого було хіба що на початку його чемпіонського сходження, коли в 1998 році у столичному Палаці Спорту його декласував Рос П’юріті.
 
Утім, якщо після того падіння Володимир зумів піднятися, по суті, на найвищу вершину профі-боксу, то, переживши кілька тяжких нокдаунів від 28-річного Джошуа на початку свого п’ятого десятку років, повторити подібний трюк йому буде неймовірно складно.
 
У контракті на бій з Джошуа команда Володимира Кличка прописала опцію реваншу, проте потужний британець сподівається на те, що родичі екс-чемпіона відмовлять його від подібного задуму.
 
Зрештою, яким би не був вибір українського боксера, слід визнати, що ера Кличка в профі-боксі завершилася. 
 
Не в останню чергу саме через вік Володимир не зумів перемогти Джошуа, хоча підстави у нього на те були.
 
Однак, відправивши в шостому раунді мускулистого британського гіганта на поміст, розвинути свій успіх Кличко не зміг. А от молодий та повний сил чемпіон зробив усе, аби суддя достроково — в 11-му раунді — зупинив подальше побиття його опонента.
 
«Залишаю Лондон з відчуттям загальної перемоги. Неймовірний вечір боксу, вболівальники і навіть я заслужив на повагу», — написав у своєму «Інстаграмі» Кличко-молодший, пообіцявши, при цьо­му, ще повернутися на ринг. 
 
Бій нашого легендарного співвітчизника, і справді, отримав величезні рейтинги. Суттєво поповнилися й банківські рахунки опонентів.
 
Інша справа — душевний стан фанатського табору Кличка, котрий неймовірно важко переживає невдачу свого кумира...