Суворий вердикт: збірна України проведе 2017-й рік в третiй за силою хокейній лізі

04.05.2017
Суворий вердикт: збірна України проведе 2017-й рік в третiй за силою хокейній лізі

На домашньому чемпіонаті світу в дивізіоні ІА збірна України з одним здобутим очком посіла останнє місце. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Неймовірно цікавим у плані боротьби за дві перепустки до ліги найкращих хокейних збірних вийшов київський чемпіонат світу в дивізіоні ІА.
 
Десь глибоко в душі українські шанувальники хокею сподівалися побачити в числі двох щасливчиків i власну національну команду, проте високі очікування не справдилися.
 
Більше того, господарі льоду отримали результат, на який, думається, ніхто в синьо-жовтій збірній і не розраховував.
 
Не вигравши під куполом столичного Палацу спорту жодного поєдинку, підопічні Олександра Савицького посіли на домашньому «мундіалі» останнє місце й тепер будуть змушені провести наступний сезон у дивізіоні ІВ.
 
Перші ж два місця в секстеті учасників ЧС ІА-2017 після тижня запеклої боротьби на київському льоду посіли команди Австрії та Південної Кореї, котрі не входили до числа головних фаворитів змагань.
 
Провівши минулий рік у хокейній еліті, збірні Угорщини та Казахстану вважалися основними претендентами на підвищення в класі. Утім головними дійовими особами київського «мундіалю» були інші хокеїсти.
 
Особливо здивували південнокорейці, котрі, прибувши до столиці України в ранзі аутсайдера, в підсумку вперше в своїй історії пробилися до еліти світового хокею.
 
Не поскупилися при цьому азіати й на подарунок гостинним господарям, дозволивши «синьо-жовтим» в заключному поєдинку ЧС здобути на турнірі своє перше залікове очко.
 
Водночас кращим колективом київського «мундіалю» стала збірна Австрії, котра з найменшими втратами пройшла непростий змагальний шлях.
 
Загалом, саме австріяки завдали єдиної поразки в Києві хокеїстам iз Південної Кореї (5:0), де, нагадаємо, вже зовсім скоро пройде зимова Олімпіада-2018.
 
Для самих же австрійців програшним став лише поєдинок проти казахів, які, набравши рівну кількість очок з південнокорейцями, опинилися нижче останніх через поразку в очному двобої.
 
Зауважимо, що, окрім умовного «золота» дивізіону ІА, належить збірній Австрії i рекорд результативності змагань.
 
Особливо постаралися підопічні канадського наставника Дена Ратушни в матчі останнього ігрового дня проти поляків, які отримали від фаворита аж 11 «сухих» шайб.
 
На жаль, в української команди забивати було нікому. У п’яти поєдинках хлопці Савицького показали найгірший поміж усіх команд результат, лише сім разів уразивши ворота суперників.
 
Тож закономірно, що в рейтингу кращих бомбардирів місця українським хокеїстам не знайшлося.
 
Натомість воротар «синьо-жовтих» Едуард Захарченко потрапив до трійки кращих воротарів, показавши вельми пристойний показник надійності (94,2% відбитих кидків).
 
У цілому ж, відчутно поступаючись опонентам у ігровому плані, на домашньому турнірі українська збірна запам’яталася своїм непоступливим характером та бійцівськими якостями, які їй неодмінно стануть в нагоді під час наступного «мундіалю» — в дивізіоні ІВ, де нашим збірникам доведеться суперничати з командами Литви, Японії, Естонії, Хорватії та Румунії. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Дивізіон ІА (Київ). Заключний тур. Угорщина — Казахстан — 1:3, Польща — Австрія — 0:11, Півд. Корея — Україна — 2:1 Б.
 
Підсумкове становище: Австрія — 12, Півд. Корея, Казахстан — 11, Польща — 7, Угорщина — 3, Україна — 1.