Слідкуйте за сонцем: синоптики розповіли, коли чекати літа

28.04.2017
До України повертається тепла погода. Сьогодні та завтра, 28-29 квітня, температура підніметься до +18...+22 градусів.
 
«Далі південно-західні повітряні потоки ставатимуть потужнішими і вже впродовж п’ятниці в Україні очікується до +22 градусiв. Вихідними в західних та північних областях знову похолодає. Що з дощами на тижні? Більша частина України буде в сонечку, ясному небі та білих хмарках. Лише в західних областях є ймовірність періодичних дощів», — написала у «Фейсбуцi» синоптик Наталія Діденко. 
 
У Києві 28 квітня сонце та +15...+22 градуси. На сході сонячно, температура вдень до +19°. Жителів південних регіонів очікує ясна погода, у Криму температура до +22 °.
 
У Волинській області можливі опади.
 
Найтепліше буде в Чернівецькій області — до +26°. У північних областях без опадів, температура до +22°. У центрі України мінлива хмарність, температура вдень до +23°.
 
За прогнозами народного синоптика Зінаїди Кабінет, легкого похолодання слід чекати вже в першій декаді травня.
 
Проте така зміна погоди буде сприятливою для аграріїв.
 
«Зараз, після квітневих дощів та снігів, земля волога, тож це найкращий час для того, щоб поратись біля землі. Зігрітий теплом, яке зараз прийшло в нашу країну, та напоєний прийдешніми дощами урожай буде рясний та багатий», — говорить вона «УМ».
 
Пані Зінаїда також поділилась, як уберегти врожай від шкідників.
 
«У цей період дуже шкідливими для дачників є личинки хруща, або, як його звуть у народі, майського жука, котрі живляться корінням розсади, тим самим знищуючи її. Щоб уберегти городину, слід при висадці у ґрунт додати в землю крейду або яєчну шкаралупу, котрі відлякують небажаних гостей», — радить вона. 
 
За народним календарем, 28 квітня відзначають Пудів день. Якщо вдень ясно, але до вечора хмари починають згущуватися, то слід чекати зміни погоди і дощу. А 29 квітня — Ірини.
 
Наші предки спостерігали: якщо вдень вода бігла в ярах весело, а до вечора замерзала, то на добрий урожай нічого було й сподіватися. 30 квітня — день покровителів бджіл Зосими і Саватія.
 
Сонце на Зосиму Пасічника розповість про майбутнє літо: якщо буде ясний сонячний день, то й літо буде сухе, а якщо хмари скупчаться на небі — дощове.