Президент Казахстану анонсував масштабні зміни в країні

26.04.2017
Президент Казахстану анонсував масштабні зміни в країні

Якщо в системі цінностей молоді освіченість стане головною цінністю, націю чекає успіх, — переконаний Нурсултан Назарбаєв.

Масштабні зміни Казахстану неможливі без перетворення суспільної свідомості — такий лейтмотив статті Президента країни Нурсултана Назарбаєва, опублікованої днями в ЗМІ під назвою «Погляд у майбутнє: модернізація суспільної свідомості».
 
У ній викладені тези глави держави про те, як казахстанському суспільству зробити крок у майбутнє. Адже світові тенденції дають можливість вийти на абсолютно новий рівень розвитку.
 
Розпочаті в країні масштабні перетворення повинні супроводжуватися випереджаючою модернізацією суспільної свідомості, — пише Президент.
 
Перша умова модернізації нового типу — збереження своєї культури, власного національного коду.
 
Потрібно зробити кращі традиції народу важливою умовою модернізації.
 
Кожен повинен виділити для себе найважливіше, щоб запропонувати щось виграшне на регіональних і глобальних ринках.
 
І це не тільки матеріальний продукт, а й інтелект, і знання. У числі передумов виступають такі фактори, як комп’ютерна грамотність, знання іноземних мов і культурна відкритість.
 
Тому програма «Цифровий Казахстан» і програма тримовності, і програма культурної і конфесійної згоди — частини підготовки нації до життя в ХХІ столітті, зазначає Президент.
 
Національні традиції і звичаї, мова і музика, література — національний дух повинні вічно залишатися з народом, — наголошує Президент.
 
У найближчі десятиліття половина всіх професій зникне, і в таких умовах успішно жити зможе лише високоосвічена людина.
 
Тому Казахстан у числі найпередовіших країн за часткою бюджетного фінансування галузі освіти.
 
Якщо в системі цінностей молоді освіченість стане головною цінністю, націю чекає успіх, — переконаний Нурсултан Назарбаєв.
 
У своїй статті Нурсултан Назарбаєв представив план дій на найближчі роки. Названо шість конкретних проектів, які можна розвинути в майбутньому.
 
Перш за все, необхідно почати роботу для поетапного переходу казахської мови на латиницю.
 
Це означає, що саме з цього часу в усіх сферах потрібно почати перехід на латинський алфавіт — це і діловодство, і періодика, і підручники.
 
Другий проект пiд назвою «Нове гуманітарне знання. 100 нових підручників казахською мовою» з суспільних і гуманітарних наук необхідно перекласти на казахську мову і дати можливість молоді навчатися за кращими світовими зразками.
 
Далі в статті пропонується програма «Туган їв», її сенс полягає в організації серйозної краєзнавчої роботи в галузях освіти, екології та благоустрою, вивченні регіональної історії, відновленні культурно-історичних пам’яток та культурних об’єктів місцевого масштабу.
 
Ще один важливий проект — «Духовні святині Казахстану», або, як кажуть вчені, «Сакральна географія Казахстану».
 
Питання в тому, щоб пов’язати в національній свідомості воєдино комплекс пам’яток, стародавні комплекси Східного Казахстану і сакральні місця Семиріччя.
 
Всі вони утворюють каркас нашої національної ідентичності, акцентується увага в президентській статті.
 
Проект під назвою «Сучасна казахстанська культура в глобальному світі», завдяки якому про Казахстан дізнаються не тільки за ресурсами нафти і зовнішньополітичними ініціативами, а й за культурними досягненнями країни. 2017 рік має стати вирішальним у значенні того, що необхідно показати світ у галузі культури, — підкреслив Назарбаєв.
 
Шостий проект — «100 нових осіб Казахстану» — покликаний звернути увагу суспільства на сучасність, на історію кращих наших сучасників.
 
Це історія 100 конкретних людей iз різних регіонів, які досягли успіху за чверть століття Незалежності.
 
Держава і нація — не статична конструкція, а живий організм, що розвивається. Щоб жити, потрібно мати здатність до осмисленої адаптації, зазначає Нурсултан Назарбаєв.
 
Час не зупиняється, а значить, модернізація, як і сама історія, триває.
 
На зламі епох у Казахстану є унікальний історичний шанс через оновлення і нові ідеї власноруч будувати майбутнє, наголошує глава держави.