Усе «Під контролем»: хто допомагатиме прокуратурі Полтавщини у виявленні корупції

25.04.2017
Співпраця прокуратури Полтавської області зі Всеукраїнським рухом проти політичної корупції «Під контролем» — такою була тема останньої прес-конференції у приміщенні прокуратури Полтавщини.
 
У ній взяли участь прокурор області Микола Кармазін, його заступники, а також гості зі столиці: політолог, координатор Всеукраїнського руху «Під контролем» Гліб Каневський і заступник виконавчого директора Інституту аналітики та адвокацій Юрій Ромашко.
 
— Наша зустріч — це черговий крок до реальної співпраці з громадськістю. Зважаючи на суттєве звуження повноважень органів прокуратури, у такій співпраці зацікавлені насамперед ми, — наголосив Микола Кармазін.
 
Всеукраїнський рух проти політичної корупції «Під контролем» розпочав свою діяльність у травні минулого року як об’єднання регіональних громадських організацій, які послідовно ведуть боротьбу з корупцією.
 
Представники цього руху першими змінили критику прокуратури на допомогу у виявленні цього ганебного явища.
 
— Прикладом співпраці з активістами руху «Під контролем» є те, що за нашими спільними перевірками відкрито чотири кримінальні провадження за фактами зловживань службових осіб, складено сім адміністративних протоколів про вчинення корупційних правопорушень, внесено подання про усунення причин та умов, що сприяли порушенням антикорупційного законодавства під час здійснення публічних торгів, — зазначив прокурор Полтавщини.
 
Зокрема, розпочато досудове розслідування за ознаками зловживання службовим становищем керівництвом управління ЖКГ виконкому Полтавської міської ради, яке під час конкурсних торгів відхилило найвигіднішу пропозицію КП «Полтавська міська шляхово-експлуатаційна дільниця», надавши перевагу приватній фірмі.
 
Ініційовано досудове розслідування стосовно законності виділення миргородською місцевою владою земельних ділянок у прибережній смузі Миргорода у власність фізичним особам.
 
Розпочато досудові розслідування у кримінальних провадженнях за фактами бюджетних зловживань органів влади під час будівництва відкритого майданчика Жовтневої загальноосвітньої школи Решетилівського району в сумі понад 700 тис. гривень, а також під час ремонту доріг у селі Великі Кринки Глобинського району в сумі понад 350 тис. гривень.
 
До суду скеровано сім протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією, стосовно депутатів місцевих рад, котрі голосували за рішення про своє преміювання та видачу премій близьким особам.
 
Постановами суду народних обранців визнано винними та накладено на них стягнення у вигляді штрафу від 1 700 до 3 400 гривень.
 
— Органи місцевого самоврядування, одержавши завдяки реформі з децентралізації більше повноважень та ресурсів, при цьому лишилися фактично без контролю і зазвичай розподіляють землю, майно, бюджетні кошти між наближеними фірмами, приймають рішення без погодження з громадою, що в результаті й призводить до конфліктних ситуацій. Вихід один — встановлювати громадський контроль над владою. 
 
Завдяки ж співпраці з прокуратурою Полтавщини нам вдалося оскаржити порушення, що стосуються конфлікту інтересів. Наприклад, очільник комунального підприємства в місті Лохвиця влаштував до себе на роботу сина і тривалий час його преміював. А от заступники міського голови Кременчука самі голосували за своє преміювання. Другий тип порушень, яким ми намагалися протидіяти на Полтавщині, — це бюджетні (часто тендерні) зловживання. Показовою є гучна історія в Полтаві, коли управління ЖКГ провело конкурс, у якому дивним чином програло профільне комунальне підприємство, а перемогла приватна фірма.
 
Випадки, за якими вже відкриті кримінальні провадження, — це фактично фіктивні роботи, за які платилися бюджетні кошти. Будемо відвертими: розкрадання відбуваються в різних сферах на різних рівнях — жодних правоохоронних органів не вистачить, аби все це проконтролювати. А тому потрібне активне втручання громади. Якщо ми не реагуватимемо на порушення, вони триватимуть, — підсумував очільник руху «Під контролем» Гліб Каневський.
 
Представники медіа поцікавилися: з огляду на те, що в Полтаві нині досить гостро стоїть питання законності будівництва малих архітектурних форм біля історичних та архітектурних пам’яток, вбачаючи в цьому корупційну складову, як реагує на такі факти прокуратура?
 
Прокурор області повідомив: «Тут наша робота пов’язана з висновками контролюючих органів, до яких зараз перейшли колишні наглядові повноваження органів прокуратури. Ми знаємо, що наразі проводиться перевірка законності будівництва подібних МАФів.
 
Коли ж із висновків контролюючих органів випливає наявність кримінального правопорушення, ми реагуємо заявленням позовів у інтересах держави».