ЄБРР готовий підтримати розвиток ефективних агропродовольчих ланцюгів в Україні

25.04.2017
Європейський банк реконструкції та розвитку готовий підтримати забезпечення сталого розвитку ефективних агропродовольчих ланцюгів доданої вартості в Україні та пріоритетні напрями технічної співпраці.
 
Успішний розвиток малого та середнього аграрного бізнесу неможливий без формування ефективних ланцюгів доданої вартості.
 
За словами заступника міністра Олени Ковальової, впродовж останніх років ЄБРР продовжує інвестувати в розвиток агропродовольчої сфери в середньому 150—200 мільйонів євро щорічно.
 
Такий самий рівень інвестицій очікується і на 2017 рік.
 
«ЄБРР підтримуватиме розвиток агропродовольчої сфери в Україні наданням кредитів та дорадчих послуг агробізнесу, а також проектами технічної співпраці, які реалізуються спільно з Сільськогосподарською та продовольчою організацією Організації Об’єднаних Націй (ФАО)», — заявив представник Європейського банку Василь Говгера.
 
Станом на квітень нинішнього року загальний портфель проектів технічної співпраці, що реалізуються ЄБРР спільно з ФАО, становить понад 3,5 мільйона євро.
 
Це — грантові кошти, залучені в контексті одинадцяти проектів технічної співпраці.
 
У 2017 році пріоритетними напрямами реалізації проектів технічної співпраці спільно ЄБРР та ФАО будуть:
 
— продовження діалогу між владою та бізнесом та покращення регуляторно-правового поля, зокрема шляхом стимулювання впровадження принципів саморегулювання;
 
— покращення безпечності сільськогосподарської продукції шляхом надання технічної допомоги Держпродспоживслужбі, зокрема в боротьбі з поширенням африканської чуми свиней в Україні;
 
— розвиток ефективної кооперації професійних виробників сільськогосподарської продукції шляхом удосконалення законодавчої бази, аналізу пріоритетних напрямів для кооперації та надання прямої технічної допомоги зацікавленим учасникам ринку;
 
— сприяння виходу українських виробників аргопродовольчої продукції на нові експортні ринки шляхом підтримки їх участі на міжнародних виставках та організації торгових місій.
 
Таким чином, ЄБРР спільно з ФАО активно підтримують створення ефективних та сталих ланцюгів доданої вартості за участі малих та середніх виробників.
 
Ключовою в даному контексті є також програма ЄБРР з підтримки малого та середнього бізнесу — надання прямих дорадчих послуг підприємствам.