Академічний захист: українські гімнасти вибороли чотири медалі на чемпіонаті Європи

25.04.2017
Академічний захист: українські гімнасти вибороли чотири медалі на чемпіонаті Європи

На індивідуальному ЧЄ-2017 вітчизняний гімнаст Олег Верняєв (у центрі) був поза конкуренцією. (Фото з сайта www.ueg.org.)

Далеко не всі спортсмени після Олімпіади швидко поспішають повернутися до змагального ритму.
 
Здавалося б, найбільше можливостей для перепочинку мало би бути в олімпійських призерів.
 
Однак у випадку з лідером вітчизняної спортивної гімнастики Олегом Верняєвим подібний організаційний підхід не діє.
 
Уже взимку володар «золота» Ріо-2016 у вправах на брусах та віце-чемпіон Ігор у багатоборстві активно змагався на Кубку світу-2017, де, зрештою, виграв загальний залік.
 
Вирішив підопічний Геннадія Сартинського не оминати своєю увагою й індивідуальний чемпіонат Європи.
 
На попередньому турнірі аналогічного формату, що в 2015 році проходив у французькому Монпельє, уродженець Донецька переміг в абсолютній першості.
 
Відтак на цьогорічний єврофорум зі столицею в румунському Клуж-Напоці Верняєв їхав з метою підтвердити здобутий два роки тому титул.
 
На Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро Олег був дуже близьким до того, аби змістити зі світової вершини короля спортивної гімнастики Кохеї Утімуру.
 
Проте легендарний японець зберіг за собою звання найсильнішого багатоборця на планеті, а Верняєв отримав додатковий стимул для подальшого прогресу.
 
Місцем чергового протистояння Верняєва та Утімури може стати чемпіонат світу, який у жовтні прийме Монреаль.
 
Поки ж наш співвітчизник захистив титул найсильнішого багатоборця континенту, тріумфувавши минулого уїк-енду на ЧЄ в Румунії.
 
Щоправда, через проблеми зі здоров’ям, котрі виникли у Верняєва після баталій на Кубку світу, його виступ у Клужі вийшов далеким від ідеалу.
 
Утім за відсутності низки провідних гімнастів, які вирішили не форсувати підготовку до нового олімпійського циклу, для перемоги в загальному заліку учню Геннадія Сартинського можна було бути не ідеальним.
 
Перебуваючи після кожного з видів у медальному авангарді, наш співвітчизник, вочевидь, тримав «руку на пульсі» подій, тож, думається, в будь-який момент міг додати «ваги» своїй програмі.
 
Зрештою, стрибати вище голови та йти на ризик Олегу не довелося.
 
Для підсумкового успіху йому вистачило скромних 85,866 бала, при тому, що, за прогнозом Геннадія Сартинського, «золота лихоманка» точитиметься навколо позначки в 90 пунктів.
 
Росіянин Артур Далалоян, який став другим, набрав на 0,368 бала менше. В активі бронзового медаліста — британця Джеймса Холла — 84,644.
 
Маючи статус олімпійського чемпіона у вправах на брусах, просто не мав права Верняєв погано пройти цей снаряд і на ЧЄ-2017.У підсумку — золотий «дубль».
 
А на завершення турніру свій медальний комплект найсильніший гімнаст України доповнив іще й «бронзою» в опорному стрибку.
 
Претендував на медаль у цьому виді й призер Ігор-2012 у Лондоні Ігор Радивілов.
 
Утім піднятися на континентальний п’єдестал йому вдалося в іншому секторі, фінішувавши третім за підсумками вправ на кільцях.
 
Стрибкову ж програму він завершив на сьомому місці.
 
Стосовно виступу наших гімнасток, то в Клужі — за відсутності лідера команди Ангеліни Радивілової (у дівоцтві — Кислої) вони зірок з неба не хапали.
 
Кращий за інших українок результат показала Діана Варинська, котра в змаганнях на різнорівневих брусах стала 26-ю.