У Києві зі скандалом і поліцією нарешті обрали директора «Енциклопедичного видавництва»

19.04.2017
Вибори директора Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» минулого тижня таки відбулися — ним стала доктор історичних наук Алла Киридон, яка вже очолювала цей колектив i зусиллями якої було видано минулого року 1-й том «Великої української енциклопедії» тисячним накладом уперше за роки незалежності за програмою «Українська книга». 
 
Щоправда, передували обранню перипетії, коли  була спроба зірвати конкурс на цю посаду: представнику Держкомтелерадіо довелося навіть викликати поліцію, щоб зупинити хуліганські дії двох «журналістів», які  прийшли з метою не допустити обрання Алли Киридон та протягнути на цю посаду  технічного кандидата «з вулиці», ставленика відомих людей, але з сумнівною репутацією.
 
Дехто дуже хоче забрати під свій контроль наукову установу, яка нарешті вилізла з боргових ям  й отримала велику підтримку наукової спільноти  та, вочевидь, і надалі матиме державне фінансування.
 
А ласою ця директорська посада  є тому, що контроль над видавництвом означатиме й контроль над будівлею, в якій розташоване зараз «Енциклопедичне видавництво».
 
Адже прекрасна чотириповерхова архітектурна споруда з підвальними приміщеннями (де зберігаються архіви наукової установи) побудована ще у другій половині ХІХ століття (до революції там були Вищі жіночі курси) розташована фактично в центрі столиці — на вулиці Богдана  Хмельницького 51, А.
 
Усі попередні роки незалежності директора установи «спускали» згори за рекомендаціями Держтелерадіо.
 
Відповідно до грудневої постанови № 998 Кабміну 2016 року було оголошено про проведення конкурсу на посаду директора  «Енциклопедичного видавництва».
 
І тепер уже трудовий колектив установи отримав право обирати свого очільника. Із 32 співробітників, згідно з положенням, право голосу мали лише 16 наукових працівників: 13 із них (оскільки троє зараз у декреті) одноголосно вибрали Аллу Киридон, яка користується беззаперечним авторитетом серед колег.  
 
Переймаючись долею колективу й майбутнім ВУЕ, Алла Миколаївна (професор, керівник авторського колективу, заступник голови редколегії) емоційно сказала для «України молодої»:
 
«Закликаємо всіх, хто має здатність і потужність в інтелектуальному плані допомогти в написанні статей: долучайтеся до нас. Але тільки громадою цей проект «витягнути» буде важко. Тож ми хотіли б, щоб нас почули органи влади з питань і фінансування, і приміщення, і створення того продукту, який хотіла б ця ж влада й мати. Проект  створення ВУЕ — держаної ваги, адже працює на імідж країни і є візиткою держави. І попри те, що є два укази Президента (2013 року за № 1 й 2015 року за № 7), на жаль, ми маємо купу невирішених проблем і незначну увагу з боку органів влади до того, щоб цей продукт з’являвся вчасно й був високої якості».
 
Нагадаємо, що декілька років тому на це приміщення накинув оком Дмитро Табачник.