Обійдемося без «салютів»: Кабмін виділив 190 млн на безпеку складів боєприпасів

14.04.2017
Трагедія в Балаклії на складі ракетно-артилерійського озброєння підштовхнула цього тижня Кабмін виділити додатково 190 млн. гривень Міністерству оборони на підвищення безпеки складів із боєприпасами. 
 
«Ідеться про виділення грошей на програму вибухо-пожежобезпеки для приведення в належний стан об’єктів, де зберігаються боєприпаси», — сказав на засіданні Кабміну перший заступник міністра оборони Іван Руснак, уточнивши, що кошти планується виділити з резервного фонду держбюджету.
 
Щоправда, Прем’єр Володимир Гройсман доручив Міноборони узгодити впродовж трьох днів обіцяні їм мільйони з Мінекономіки та Мінфіном. 
 
Нагадаємо, що в результаті чи то диверсії, чи недбалого ставлення керівництва, що опікується питаннями безпеки військових складів, до своїх обов’язків — 23 березня вночі на Харківщині на одному з таких об’єктів спалахнула пожежа, що тривала три доби і спричинила детонацію боєприпасів.
 
Наслідки досить сумні: одна людина загинула, троє були поранені, а 70% боєприпасів, згідно з доповіддю міністра оборони України Степана Полторака, було знищено.
 
Кабмін по гарячих слідах виділив 100 млн. гривень на ліквідацію наслідків, адже частина боєприпасів зберігалася поблизу Балаклії у шахтах, а частина — просто неба.
 
За словами військових, зокрема екс-речника штабу АТО Олексія Дмитрашківського, щойно виділених 190 мільйонів вистачить хіба що на пару об’єктів, аби довести їх до пуття.
 
Причиною ж надзвичайної події в Балаклії, швидше за все, на його думку, є неналежне виконання своїх обов’язків тими, хто відповідає за безпеку військових складів.
 
Як наголосив для «УМ» полковник Дмитрашківський, в усі роки незалежності на гідне зберігання боєприпасів завжди виділяли мізерні кошти.
 
І хоч боєприпаси й можна зберігати не у приміщеннях, але ж бажано, щоб було хоч якесь накриття, ящики зі зброєю повинні по периметру обваловуватися ґрунтом (як мінімум із двох бокiв), поряд має бути котлован із водою (для пожежників) і купа інших «дрібниць», на які донедавна просто не звертали уваги. 
 
Нагадаємо сумну статистику. Коли військове майно горіло і вибухало, спричиняючи катастрофічні наслідки: Бахмут, Донецька обл. (2003 рік); Новобогданівка, Запорізька обл. (2004, 2007 роки); Лозова, Харківська обл. (2008); Грузевиця, Хмельницька обл. (2010); Черкаське, Дніпропетровська обл. (2015); Сватове, Луганська обл. (2015).
 
Чи допоможуть виділені гроші запобігти новим вибухам — питання залишається відкритим.