Люди — не машини: знесилена після теракту «Боруссія» тричі пропустила на власному полі

14.04.2017
Люди — не машини: знесилена після теракту «Боруссія» тричі пропустила на власному полі

Кращий бомбардир усіх єврокубків — португалець Кріштіану Роналду з «Реала». (Фото з сайта УЄФА.)

Потужна хвиля тероризму, котра останнім часом накрила Європу, зачепила й, здавалося, уособлений футбольний світ.
 
Охочі посіяти страх у душах європейців черговою своєю мішенню обрали автобус із футболістами «Боруссії» з Дортмунда.
 
Три вибухи навколо транспортного засобу пролунали саме в той час, коли гравці німецького клубу їхали на свій домашній стадіон, де у вівторок мала відбутися їхня перша чвертьфінальна гра Ліги чемпіонів проти «Монако».
 
Вибиті шибки в клубному автобусі, травмований іспанський захисник «жовто-червоних» Марк Бартра, нажахані до смерті футболісти, стривожені вболівальники, як загалом  і вся німецька громадськість — за таких обставин грати у футбол уже ніхто не міг.
 
Проте вже через добу, за підсилених умов безпеки, відкладений поєдинок таки відбувся. От тільки зрозуміло, що зіграти на максимумі своїх можливостей гравці «Боруссії» були не готові.
 
Як і в попередньо­му раунді «плей-оф», «монегаски» знову забили в гостях три м’ячі.
 
Тільки на відміну від гостьової дуелі з «Манчестер Сіті», в якій вони пропустили п’ять голів, господарям «Вестфален-штадіону» французький віце-чемпіон дозволив відзначитися лише двічі, зробивши таким чином потужну заявку на «лігочемпіонський» півфінал.
 
«На жаль, ми не могли показати свої найкращі якості після подій, що трапилися. Звісно, нам хотілося більше часу, аби пережити цей інцидент, але з нами питання переносу поєдинку ніхто не узгоджував. Таке враження, що ми не люди», — обурився головний тренер «Боруссії» Томас Тухель.
 
Із огляду на рахунок першого протистояння — 3:0 — вагомий крок до 1/2 фіналу Суперліги зробив також й італійський «Ювентус». От тільки ім’я його конкурента та, що головне, останні його подвиги, не дають чемпіону Італії ніяких гарантій на майбутнє.
 
Нагадаємо, що в першому поєдинку 1/8 фіналу поточного розіграшу ЛЧ «Барселона» програла «ПСЖ» з іще більшим, ніж «Старій синьйорі», рахунком — 0:4. Проте у матчі-відповіді підопічним Луїса Енріке вдалося неймовірне — на домашньому «Ноу Камп» каталонці відіграли фору, котра раніше вважалася нездоланним бар’єром для продовження турнірної боротьби в «плей-оф» ЛЧ.
 
Водночас у двох інших іспанських команд, котрі також грають у чвертьфіналі ЛЧ-2016/2017 й, за сумісництвом, є фіналістами минулого розіграшу, — «Реалу» та «Атлетико» — питання їхнього виходу до наступного раунду лежить не в теоретичній, а в реальній площині.
 
Обидва представники прімери мінімально виграли свої перші матчі й з оптимістичними думками готуються до повторних поєдинків. Утім спокійного життя у них точно не буде.
 
Їхні суперники — «Баварія» та «Лестер» — обіцяють сповна скористатися «повторним» шансом на успіх.
 
На «матрацників» чекає непростий виїзд до Лестера, котрий після зміни головного тренера розправив крила й, думається, зможе відшукати резерви, аби підтвердити на міжнародній арені високий статус чинного чемпіона Англії. 
 
Щодо «Реала», то, маючи у своєму складі найрезультативнішого футболіста за всю історію єврокубкових турнірів — завдяки «дублю» у ворота «Баварії» Кріштіану Роналду став першим, кому вдалося забити 100 голів у єврокубках, — команді Зінедіна Зідана, думається, можна з упевненістю дивитися в майбутнє. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу. Перші матчі. «Атлетико» (Іспанія) — «Лестер» (Англія) — 1:0 (Грізманн, 28 (пен.)), «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Монако» (Франція) — 2:3 (Дембеле, 57; Кагава, 84  — Мбаппе-Лоттін, 19, 79; Бендер, 35 (у свої ворота); нереалізоване пенальті: Фабіньйо, 17 «М»)), «Ювентус» (Італія) — «Барселона» (Іспанія) — 3:0 (Дібала, 7, 22; К’єллінні, 55), «Баварія» (Німеччина) — «Реал» (Іспанія) — 1:2 (Відаль, 25 — К. Роналдо, 47, 77; нереалізоване пенальті: Відаль, 45 («Б»); вилучення: Мартінес, 61 («Б»)).