Потрібен нам берег турецький: між Одесою та Стамбулом запустили пором

12.04.2017
Любителям помандрувати відкрився новий мальовничий маршрут, адже між Одесою та Стамбулом  запустили пряме пасажирське поромне сполучення.
 
Перший рейс, який стартував цього тижня з турецького порту Хайдарпаша, мав неабиякий резонанс.
 
Посол України в Туреччині Андрій Сибіга у захваті написав у Twitter: «Турецька республіка та Україна стають ближче — започатковано пряме пасажирське поромне сполучення між Хайдарпаша (Стамбул) і Одесою — 90% заповнюваність. Крім пасажирів, пором «Каунас», зафрахтований судохідною компанію «Укрферрі» (яка вже 20 років займається вантажопасажирськими перевезеннями на Чорному морі), бере на борт десятки вантажівок і вагонів». 
 
На сайті «Укрферрі» наводять розклад порома: він курсуватиме двічі на тиждень — по вівтороках i п’ятницях, у середньому рейс триватиме до 27 годин.
 
Унікальним є й сам залізничний вокзал на азіатській стороні Стамбула — Хайдарпаша, побудований у 1906—1908 роках  (хоча першу станцію звели ще у 1872 році), як початковий пункт залізниці Стамбул—Багдад.
 
Вокзал обслуговує азіатські передмістя Стамбула і всю східну частину Туреччини аж до кордонів із Вірменією, Іраном i Сирією.
 
Головна будівля вокзалу, у фундамент якої закладено 1 тис. 100 дерев’яних паль завдовжки 21 метр, височіє на штучному острові.
 
Безпосередньо від підніжжя вокзалу відходять пороми в інші частини міста. До речі, у будівлі вокзалу розташована i штаб-квартира Турецьких залізниць.
 
Не менш унікальним є й сам засіб пересування: пором «Каунас» був побудований у 1989 році (у 1994 році його реконструювали) й, судячи з усього, є досить безпечним і надійним грандіозним  плавзасобом, який свого часу був навіть внесений до Книги рекордів Гіннесса.
 
І це не дивно, адже «малюк» із габаритами 191 на 28 метрів має 7 поверхів,  його дедвейт (вантажопідйомність) становить 7 тис. 664 тонни, а валова місткість судна (сумарний об’єм корпуса, надбудов і рубок) — 25 тис. 606 м3.
 
Осадка «Каунаса» сягає 6,5 метра, а максимальна швидкість може доходити до 16,5 вузла.   
 
Нагадаємо, що до честі нашої південної «сусідки», Туреччина ще в березні припинила поромне сполучення з анексованим Кримом i не приймає пороми, які вийшли з портів півострова.
 
Ця, по суті, блокада  зробила неможливими прямі поставки продуктів і товарів із Туреччини до Криму.
 
У свою чергу, обурені «кримнашисти» заявили, що турки пішли на такий крок нібито без пояснення причин.
 
Варто додати, що у 2016 році потік українських туристів до Туреччини досяг 1,045 млн. осіб, збільшившись на 47,91% порівняно з 2015 роком.
 
Україна увійшла в ТОП-10 країн-лідерів турпотоку в цю країну і посіла шосте місце, обігнавши Нідерланди, Росію, Азербайджан і Грецію.
 
Найбільш популярними в українських відпочивальників залишаються курорти регіонів Анталії і Мугла, а також поїздки в Стамбул.