Шлейф зі скандалів та піке гривні: чим відзначилась Валерія Гонтарева на посаді глави НБУ

11.04.2017
Шлейф зі скандалів та піке гривні: чим відзначилась Валерія Гонтарева на посаді глави НБУ

Цей тиждень розпочався з «сенсаційної» новини: голова НБУ Валерія Гонтарева, за каденції якої  в Україні «луснули» понад 80 банків, — звільняється.
 
В офіційному повідомлені, яке було озвучено вранці 10 квітня, Гонтарева запевнила, що вже подала заяву про звільнення Президенту України Петру Порошенку й хоче залишити своє крісло через місяць.
 
Але додала: якщо Верховна Рада ухвалить рішення раніше, то піде з посади й раніше.
 
Також вона «порадувала» українців, що нинішня її команда залишиться працювати у НБУ...
 
Додамо, що звільнялася головна українська банкірша вже декілька місяців поспіль.
 
А прийшла на ласу посаду пані Валерія у червні 2014 року, вже успішною бізнес-леді та мільйонеркою ( вона входила до рейтингу топ-100 найбільш успішних бізнес-леді України за версією Delo.ua).
 
І незважаючи на цілу низку скандалів, які шлейфом супроводжували головну скарбничу впродовж майже трьох років перебування на надважливій посаді, її особистий гаманець лише поповнювався мільйонами.
 
Наприклад,  торішній офіційний дохід очільниці валютного регулятора, згідно з е-декларацією, сягнув 57 млн. гривень, при річній зарплатні («брудними») — в 1 млн. 969 тисяч. 
 
У Валерії Гонтаревої — дві вищі освіти: першу вона отримала в Київському політехнічному інституті у 1987 році, а другу (ступінь магістра економіки) — у Київському національному економічному університеті.
 
До Нацбанку прийшла з 20-річним досвідом роботи у фінансовій та банківській сферах, із посади голови ради директорів групи «Інвестиційний Капітал Україна» (найбільшого гравця на ринку управління активами і торгівлі облігаціями): тоді її називали одним із найавторитетніших фінансистів країни. 
 
Спершу експерти відзначали  як великий плюс Гонтаревої — її позапартійність: мовляв, це допоможе їй уникнути впливу ззовні під час перебування на посаді голови Нацбанку.
 
Але чудес не буває, й згодом з’ясувалося, що Гонтарева — людина Порошенка.
 
За каденції Гонтаревої офіційний курс долара зріс у 2,3 раза, а також суттєво «просіла» економіка України та зросла інфляція.