У Сімферополі з'явилися оголошення про оренду житла для «родин слов’янської національності»

07.04.2017
У Сімферополі з'явилися оголошення про оренду житла для «родин слов’янської національності»

Окремі власники житла у Сімферополі бажають лише квартирантів-слов'ян.

Мешканці одного з найбільших міст окупованого Росією півострова Крим мають змогу на зупинках та стовпах читати оголошення про пошук житла за етномовною ознакою.
 
Сімферополь заполонили дивні оголошення про оренду житла для «родин слов’янської національності».
 
Місцевий журналіст Заїр Акадиров через соціальну мережу спробував з’ясувати, що б це означало.
 
У відповідь люди стали робити відверті коментарі про те, що не тільки при оренді житла, а й при працевлаштуванні у Криму стали активно цікавитися «національним питанням».
 
— Розміщення цих оголошень — явна дискримінація, — упевнений Заїр Акадиров.
 
— Одне з таких оголошень я виявив у сімферопольському селищі компактного проживання кримських татар, які, як відомо, відносяться до тюркської етномовної спільності. Скажу чесно, за весь час я ніколи в Криму не зустрічав оголошень iз серії: «Тюркська сім’я зніме житло»... Можу припустити, що ті, хто дає такі оголошення, раніше вже стикалися з недобросовісними орендодавцями.
 
А тепер змушені вказувати свою етномовну належність. А можливо, ці оголошення розвісили люди, які нещодавно переїхали до Криму з материкової частини України і вони враховують місцеву специфіку, коли шукають житло.
 
Не виключено, що свою роль відіграють i самі ріелтори, які на прохання людей знайти для них житло, навмисно акцентують увагу на етномовності їх потенційних клієнтів.
 
Журналіст зазначив, що подібні дивні оголошення були характерні для кінця «буремних 90-х» та на початку 2000-х років у газетних оголошеннях. Як тільки кримські правозахисники стали активно обговорювати цю тему, дискримінуючі подробиці зникли з оголошень.
 
— Переслідування кримських татар, порушення прав людини, релігійних, культурних прав та свободи слова — все це стало реальністю для Криму, — говорить директор Української Гельсінської групи, правозахисник Борис Захаров.
 
— На півострові відбуваються військові злочини, порушується Женевська конвенція. За рахунок використання новітніх комунікаційних технологій кримчанам відверто промивають мізки. Немає нічого дивного, що людей намагаються розділяти за національним принципом. Це старий метод під назвою: «Розділяй та володарюй!»
 
За словами правозахисника, нинішній Крим живе в атмосфері страху, насильства та тотальної пропаганди. На півострові панує фактично субтоталітарній режим.
 
Україна повинна боротися за людей, а не тільки за територію Криму. Дуже важливо інтегрувати кримчан до українського суспільства.
 
З наближенням туристичного сезону ціни на оренду житла в цілому на півострові та безпосередньо в Сімферополі стали стрімко зростати.
 
Добова оренда квартир стартує від ста рублів, а ось довгострокова оренда однокімнатної квартири обійдеться мінімум у сім тисяч рублів без урахування оплати «комуналки». 
 
Проте ще до початку літа в окупованому Росією Криму туристичний сезон уже втретє опинився на межі зриву. Причиною є саме національне питання та відсутність фінансування.
 
Ось що пишуть у соціальних мережах гості Сімферополя:
 
«Ніколи Сімферополь не був у такому лайні, тому що завжди був столицею, а не повітовим селом Південного Федерального округу. Місто тоне у бруді, битих пляшках, неймовірному смороді, невивезених вчасно сміттєвих контейнерах, стихійних звалищах, розбитих дорогах, відбувається незаконне полювання на тварин просто на вулицях міста. Влада, ви відмиваєте гроші? Так уже вмийтеся. Такого Сімферополя не було ніколи!»