Британські вчені розробили метод штучного виготовлення крові

31.03.2017
Учені університету англійського міста Брістоль розробили метод, який може стати революційним у медицині.
 
Їм вдалося знайти спосіб виробництва у великих масштабах крові з материнських клітин кісткового мозку, повідомляє науковий сайт Бі-Бі-Сі.
 
У разі позитивного проходження тестових випробувань розпочнеться серійне виробництво крові для медичних потреб.
 
Але говорити про те, що донори стануть скоро непотрібними — зарано. На першому етапі відбуватиметься лише виробництво крові рідкісних груп, оскільки сама технологія виробництва є дуже дорогою. Тести буду проведені вже цього року.
 
Технології, які використовували досі, були низькопродуктивними, оскільки спеціальні клітини кісткового мозку, які відповідальні за кровотворення, можуть ділитися лише певну кількість разів.
 
Тепер дослідникам вдалося змусити їх ділитися нескінченно. Як жартома зазначає Бі-Бі-Сі, вчені «примусили їх бути безсмертними».
 
На цей час біоінженерам із Брістоля вдалося отримати новим методом лише кілька літрів крові.
 
Професор Девід Ансті з цієї дослідницької групи пояснив, що про відмову від донорської крові зовсім не йдеться — зусилля будуть скеровані лише на виробництво крові груп, які рідко зустрічаються.
 
На цей час у медицині попит на кров різко перевищує наявні донорські надходження.
 
Кров та її складові необхідні передусім особам, які втратили багато власної крові внаслідок нещасних випадків чи проведення операцій, особам iз порушеннями згортання крові, після опіків та травм, а також пацієнтам iз раковими пухлинами, під час і після хіміотерапії.
 
То ж такі «фабрики крові» зможуть забезпечити пацієнтів необхідним біоматеріалом.