Катастрофічні цифри: дефіцит Пенсійного фонду сягнув 141 мільярда

31.03.2017
Проблема пенсійного забезпечення є наріжним каменем будь-якої держави.
 
Але якщо на Заході пенсіонер живе приспівуючи, маючи ще й можливість подорожувати світом, то наші старенькі можуть про такі блага лише мріяти.
 
За оцінками експертів, якщо нічого не змінювати й радикально не робити реальних реформ у пенсійній системі, то до 2050 року, якщо не раніше, її очікуватиме крах.
 
Адже вже на сьогодні дефіцит бюджету Пенсійного фонду сягнув катастрофічного показника у 141 млрд. гривень.
 
За інформацією Інституту демографії, до 2025 року один працюючий українець забезпечуватиме двох пенсіонерів, а у 2050 році ця цифра зросте до трьох.
 
І це реальні, а не віртуальні загрози — Україні світять невтішні перспективи, старіння нації, масова еміграція молоді на Захід. 
 
Однак не останню роль у скрутному становищі ПФУ відіграють зайві витрати (ті ж спецпенсії), яких при бажанні можна позбутися досить швидко й безболісно, значно скоротивши дефіцит.
 
«На сьогодні Пенсійний фонд виплачує пенсії не лише тим українцям, які пропрацювати все життя і вийшли на пенсію за віком, він також забезпечує й тих осіб, які ніколи ніде не працювали офіційно і не робили відрахувань до Пенсійного фонду, — резонно зауважує голова Партії пенсіонерів України Микола Кукуріка.
 
— Проте найбільшою статтею його нетипових виплат є так звані «спецпенсіонери». Цим людям держава сплачує високі пенсії, що суттєво відрізняються від мінімального розміру. Приміром, у нас є люди, які отримують щомісяця «лише» десять тисяч гривень, а є такі, хто має й по 40-50 тис. грн. Однак слід розуміти, що ці цифри є, швидше, надбавками до пенсії за особливі заслуги перед країною. І ці надбавки вони отримують у вигляді пенсії».
 
Проте як тут не згадати ще й про таких «трудяг» на благо народу, як судді Верховного, Конституційного та інших судів, чиї спецпенсії — від 250 тисяч.
 
Наприклад, у 2017 рік ПФУ планує скерувати на виплати пенсій за віком 218 млрд. гривень, 3 млрд. грн. закладено на адміністративні витрати, а сума у 62 мільярди —  це кошти, які підуть на надбавки до пенсій.
 
«Якщо ці кошти вивести з Пенсійного фонду і перевести, приміром, в окрему статтю витрат загального бюджету країни, то ми вже зараз можемо колосально скоротити дефіцит Пенсійного фонду, адже у такому разі він становитиме 80 мільярдів», — вважає «головний» захисник пенсіонерів пан Кукуріка.
 
І можна не сумніватися, що напрямів у пенсійній системі, які би полегшили навантаження на держказну, можна знайти ще чимало. Було б бажання.