На дочасних виборах у Болгарії перемогла проєвропейська партія ГЕРБ

29.03.2017
На дочасних виборах у Болгарії перемогла проєвропейська партія ГЕРБ

На недільних позачергових парламентських виборах у Болгарії перемогу здобула  проєвропейська партія «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЕРБ), лідером якої є екс-прем’єр країни Бойко Борисов.
 
За попередніми даними центральної виборчої комісії країни, за результатом підрахунку даних 90 відсотків бюлетенів ГЕРБ здобуває 32,6 відсотка голосів виборців.
 
Другою з результатом 26,8 відсотків голосів фінішувала Болгарська соціалістична партія, яку вважають проросійською.
 
До парламенту також проходять націоналістична партія «Об’єднаних патріотів» (9,2 відсотка), партія «Рух за права і свободи», що представляє інтереси турецької етнічної меншини країни (8,9 відсотка), а також популістська партія «Воля» (4,1 відсотка), інформує агенція «Рейтер».
 
Остаточні результати виборів центрвиборчком Болгарії має оприлюднити не пізніше 30 березня.
 
Нагадаємо, 24 січня 2017 року президент Болгарії Румен Радев оголосив про проведення позачергових виборів до парламенту країни. Екс-прем’єр Болгарії Бойко Борисов подав у відставку після поразки кандидатки від його партії Цецки Цачевої на президентських виборах, які відбулись у листопаді 2016 року. Переможцем виборів став колишній керівник військово-повітряних сил Болгарії, представник Соцпартії, генерал-майор Румен Радев.
 
Президента Радева вважають проросійським політиком. Як і лідерка соціалістів Корнелія Нінова, він виступає за тісну співпрацю з РФ.
 
Дочасні парламентські вибори у Болгарії перетворилися на змагання проросійських та проєвропейських сил: Соціалістичної партії, що виступає за зближення з Москвою, та правоцентристської проєвропейської ГЕРБ.
 
Соціалістична партія виступає за скасування санкцій щодо Росії, наполягаючи на тому, що відновлення російських енергетичних проектів піде на користь економіці.
 
Зокрема, йдеться про відродження проекту «Південний потік», що передбачає постачання російського газу в Європу в обхід України. 
 
Бойко Борисов заявив, що готовий знову сформувати уряд і гідно головувати у Євросоюзі з наступного року. Щоб мати більшість, Борисову потрібно об’єднатися з однією чи двома політ­силами.
 
«Як країна, ми маємо рідкісну можливість перебрати головування у Євросоюзі у січні. Ми повинні сформувати стабільний уряд у найближчі місяці, а також мати стабільну і відповідальну опозицію. Ситуація дуже складна, однак треба докласти всіх зусиль, аби об’єднати країну», — заявив Борисов. 
 
Попередні результати засвідчують, що п’ять чи шість партій долають електоральний бар’єр.
 
Заклик Борисова до національної єдності пролунав перед складними переговорами з потенційними партнерами в новому складі парламенту.
 
Перемовини можуть тривати тижні і навіть місяці.