Дихайте — не дихайте

22.03.2017
Дихайте —  не дихайте

Жителі села Лазірки звертаються до влади під час останньої сесії Полтавської обласної ради.

Уже не вперше жителі села Лазірки Оржицького району порушують питання про роботу зернового елеватора агропромислової компанії «Кернел», де протруюють зерно перед посівом. Вони вимагають закриття підприємства, яке межує з їхніми дворами. І хоч на підприємстві вважають, що в них усе законно, а протруювання зерна проводять без порушень, селяни запевняють, що наслідком роботи елеватора є те, що люди почали частіше хворіти, до того ж, згідно з їхніми спостереженнями, вимерли бджолині сім’ї й зникли горобці. Жителі Лазірок обурені й тим, що підприємство не виконує соціальних угод: дорога в селі фактично зруйнована важким транспортом, що курсує на елеватор.
Два роки тому лазірківці вже перекривали рух транспорту до елеватора, внаслідок чого КамАЗам підприємства довелося простоювати. На останній сесії Полтавської обласної ради жителі Лазірок знову виступили з вимогою зупинити роботу Лазірківської дільниці ТОВ «Кононівський елеватор». А кілька днів потому на знак протесту на годину перекрили рух транспорту на авто­шляху Київ—Харків—Довжанський: майже 50 людей ходили туди-сюди пішохідним переходом. «Усе це через бездіяльність влади, а саме керівника області Валерія Головка, — прокоментував ситуацію голова Лазірківської сільської ради Олександр Ковальов. — Селяни вдруге викликали його на зустріч, проте він так і не з’явився. А люди вже доведені до відчаю. Чотири роки селяни борються за те, щоб їх не отруювали, однак ніхто не чує. Потрібно зазначити, що погодження на будівництво екологічно небезпечного цеху з протруювання зерна в населеному пункті відбулося в незаконний спосіб: зокрема, колишній голова сільської ради й нинішній директор підприємства сфальсифікували протокол громадських слухань (ми заявили про це в правоохоронні органи, однак ніяких розслідувань досі так ніхто й не проводив). Не витримана захисна санітарна зона: елеватор розміщений за 13 кілометрів від найближчої хати. Оскільки на місцевому рівні розв’язати проблему не вдається, селяни налаштовані їхати до столиці: під стіни Верховної Ради, офісу компанії «Кернел», а також інституту, який давав дозвіл на будівництво елеватора».
На акцію протесту відреагував голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко. «Шановні так звані активісти, закликаю вас вирішувати питання у правовому полі. Для цього ми маємо всі можливості. Не потрібно влаштовувати цирк там, де можна прийняти рішення цивілізованим шляхом, а не займатися дешевим популізмом. Я не допущу махновщини в Полтавській області. Показові виступи — не вихід із ситуації», — заявив він на своїй сторінці у «Фейсбуці».
Тим часом нардеп із Полтавщини Ігор Мосійчук закликав очільника області усунути причину акцій громадянської непокори, назвавши екологічну ситуацію в селі Лазірки Оржицького району загрозливою. «Бачить Бог, після того, як до мене звернулася громада Лазірок, я робив усе, щоб розв’язати проблему в інтересах селян, які потерпають від роботи цього цеху, винятково в рамках правового поля... Ми намагалися знайти золоту середину між громадою Лазірок і підприємством компанії «Кернел», та марно. Підприємство не чує людей і продовжує їх отруювати. У відповідь селяни провели громадські слухання й ухвалили рішення про закриття протруйного цеху. Чиновники знову жодним чином не відреагували на рішення громади. Саме їхня бездіяльність і штовхнула жителів Лазірок на акції громадянської непокори, які ви, пане Головко, чомусь назвали «махновщиною», — зазначив народний депутат України в публічному зверненні до голови Полтавської облдержадміністрації.