Прокурори «під ковпаком»

21.03.2017
Прокурори «під ковпаком»

Олексій Баганець ніколи не бував У Бельгії, але камеру там йому вже підготували.

Події останніх днів чітко засвідчили, що з вітчизняною Генпрокуратурою не все гаразд. При цьому, незалежно від того, хто її очолює, бо так звана політична доцільність, «договорняки» на найвищому рівні, а відтак і заангажованість нікуди з цього відомства не вивітрилися. Що й казати, якщо наприкінці минулого тижня Генпрокуратура, прикриваючись рішенням суду, визнала скандально відомого підозрюваного в корупції голову ЦВК Михайла Охендовського потерпілим від дій детективів НАБУ (яких на Різницькій сприймають винятково як конкурентів). За кілька днів до цього також стало відомо, що Кримінальний суд Бельгії виніс вирок, яким визнав винним і засудив колишнього першого заступника Генпрокурора України Олексія Баганця за умисне надання суду недостовірної інформації в 2014 році! Того самого Баганця, який свого часу був адвокатом нинішнього Генпрокурора Юрія Луценка. 

Хабарі брав і постраждав 

Отже, як повідомила прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган, голова ЦВК Михайло Охендовський минулого тижня був визнаний потерпілим від детективів Національного антикорупційного бюро України.
«Управління з розслідування злочинів, скоєних співробітниками органів із боротьби зі злочинністю Головного слідчого управління Генпрокуратури, проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками втручання в діяльність державного діяча, службової недбалості детективів НАБУ, притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою і розголошення даних досудового розслідування стосовно Михайла Охендовського», — повідомила пані Сарган.
За її словами, це провадження розпочато на виконання постанови Печерського райсуду Києва від 4 січня цього року, яким Генпрокуратуру зо­бов’язали внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяву адвоката Олега Бабича в інтересах Охендовського.
Мовляв, слідчий відмов­лявся визнавати Охендовського потерпілим у лютому, але ж таке зобов’язуюче для ГПУ рішення ухвалив 2 березня слідчий суддя, діватися нікуди...
Нагадаємо лише, що 13 грудня 2016 року в аеропорту «Бориспіль» співробітники НАБУ вручили пану Охендовському повідомлення про підозру в кримінальному провадженні про так звану «чорну бухгалтерію» Партії регіонів. Його підозрюють у неодноразовому отриманні хабарів у особливо великих розмірах від «регіоналів» у часи Януковича за потрібні рішення під час тих чи інших виборів. 
Загальна сума хабарів, інкримінованих детективами підозрюваному, становить близько 161,7 тис. доларів США. І це лише те, що вдалося вичитати в «амбарній книзі» Партії регіонів. Реальна сума невідома.

Брюссельська камера для Баганця 

У Генпрокуратури не складається із притягненням до відповідальності поплічників Януковича не лише в Україні, а й за кордоном. Зокрема, в Європі. На минулому тижні Кримінальний суд Бельгії виніс вирок, яким визнав винним і засудив колишнього першого заступника Генпрокурора України Олексія Баганця за умисне надання суду недостовірної інформації в 2014 році.
Про це радісно повідомив одіозний «реформатор» часів Януковича Андрій Портнов, який свого часу був заступником глави адміністрації Президента.
«Суд встановив юридичний факт навмисності дій чиновника ГПУ Баганця, помилковість поширеної Генеральною прокуратурою в органах ЄС інформації і засудив його до одного місяця тюремного ув’язнення і штрафу в розмірі шість тисяч євро, які необхідно сплатити в бюджет Бельгії. Але реальний результат цього рішення — оцінка всієї української політичної системи, що використовує юстицію для піару, політичних переслідувань і зведення рахунків», — написав Портнов у соцмережах.
За його словами, вирок європейського суду став першим прецедентом і є сигналом всім українським правоохоронцям. Портнов зазначає, що після набуття чинностi вироку почнуться процедури, спрямовані на його виконання в Україні та інших країнах світу.
Тобто свого часу пан Баганець не дуже прискіпливо готував документи щодо кримінального переслідування пана Портнова за межами України, що дало останньому знайти юридичні «шпаринки» в цих безалаберно складених паперах і переграти опонентів iз ГПУ. Спочатку, за відсутністю доказів півтора року тому Портнов домігся зняття iз себе санкцій ЄС. А нині ще й домігся вироку для Баганця. 
Тоді як Олексій Баганець наразі лише виправдовується: мовляв, готую оскарження. При цьому йому лишається тільки дивуватися, що вирок винесли без його відома й участі. Позиція відверто безпомічна і неспроможна. 
«Портнов багато про що пише, — зазначив пан Баганець журналістам. — Я розумію, що він — головний юрист сім’ї Януковича, що він фотографувався там біля якогось приміщення, де є табличка, що це суд міста Брюсселя держави Бельгія, але він же не є уповноважена особа державою Бельгія представляти їхні інтереси». 
Експерти ж, аналізуючи «справу Портнова» та інших дійсних чи колишніх фігурантів європейського «чорного списку», у недоробках звинувачують Україну, інші — Євросоюз. 
У дипломатичних колах Брюсселя стверджують, що українці продемонстрували недбалість, надсилаючи матеріали для запровадження санкцій за злочини «сім’ї» Януковича, дехто з європейських оглядачів звертає увагу на те, що у цій ситуації в 2014 році недопрацювала сама Європейська комісія.
Утім багато експертів погоджуються з тим, що санкційні списки були складені незграбно українською стороною (тобто Генпрокуратурою), з іншого — представники оточення Януковича використовують свої фінансові ресурси в європейських інституціях і декому з них вдається домогтися виправдання.