Нагодуй ближнього: у Львові встановили холодильники для безхатьків

17.03.2017
Нагодуй ближнього: у Львові встановили холодильники для безхатьків

Когось ці симпатичні холодильники можуть врятувати від голоду. (Фото Оксани ОЛЕКСЮК.)

У Львові встановили перші два холодильники на вул. Героїв Крут, 3 та у подвір’ї будинків на вул. Володимира Великого, в яких можна залишити їжу для безхатьків та тих, хто потребує допомоги.
 
«Ми перейняли цю ініціативу від киян. Там уже є 20 таких холодильників у різних частинах міста. Перші довго не простояли, їх вкрали, але на ті ж місця поставили нові, і люди з низьким достатком часто беруть їжу з них», — зазначив один з організаторів ініціативи, львів’янин Артем.
 
За його словами, львівські холодильники наразі не підключені до мережі електропостачання і використовуються поки що як шафи для їжі.
 
«Ми залишаємо там хліб, печиво, продукти, які не дуже швидко псуються. Ми хочемо побачити, чи холодильниками користуються. Якщо вони будуть потрібні, то у подальшому плануємо домовитися із мережею супермаркетів, щоб встановити вже підключені до електропостачання холодильники біля магазинів», — сказав хлопець.
 
До речі, холодильник із вул. Героїв Крут уже намагалися віднести у пункт прийому металобрухту, але за ним наглядають мешканці будинку, котрі не дали цього зробити.
 
Так званий «фудшерінг» доволі поширена форма благодійності у світі. Зокрема, він популярний у Німеччині та Індії. Там холодильники встановлюють біля кафе, пекарень, магазинів.
 
У пункти «фудшерінгу» потрапляють зайві продукти, і ті, в яких скоро закінчиться термін придатності.