Плюс глядацькі рейтинги і мінус «договорянки»: у ПФЛ готуються до рестарту сезону

17.03.2017
Плюс глядацькі рейтинги і мінус «договорянки»: у ПФЛ готуються до рестарту сезону

Через реконструкцію своєї домашньої арени чернігівська «Десна» змушена приймати суперників у інших містах, зокрема й у Києві, на «Оболонь-Арені». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Наближення другого етапу в елітному чемпіонаті країни змусило учасників прем’єр-ліги почати розмову про недосконалість формату запропонованого укладальниками турніру для другої шістки команд.
 
Загалом, уся інтрига, розрахована на десять ігрових турів, точитиметься навколо визначення команди-невдахи, яка по завершенні змагань вилетить до першої ліги.
 
А цього, без сумніву, замало для високих глядацьких рейтингів.
 
Приміром, генеральний директор ФК «Шахтар» Сергій Палкін для пожвавлення цікавості на нижньому поверсі турнірної таблиці пропонує запровадити «перехідний» плей-оф» між представниками елітного дивізіону, які посядуть друге та третє знизу місця та парою колективів — умовно срібним та бронзовим призерами першої ліги.
 
Подібні заяви відтак змушують кинути погляд на другий за силою дивізіон українського футболу, де, як каже президент Професіональної футбольної ліги Сергій Макаров, одразу шість клубів — «Іллічівець», «Верес», «Десна», «Черкаський Дніпро», «Геліос» та «Арсенал-Київ» — проходять атестацію для участі в прем’єр-лізі.
 
Однак за підсумками поточного розіграшу підвищитися в класі зможе лише один колектив.
 
І, з огляду на турнірну розстановку перед стартом другої частини першості, це право між собою розіграють маріупольський та рівненський клуби.
 
Відзначимо, що «Верес», як і «Десна», перебувають на стадії капітальної реконструкції своїх домашніх арен, відтак їхнє бажання зіграти в ПЛ не розраховане на їхню миттєву реалізацію.
 
Водночас у глобальному масштабі керівництво ПФЛ змушене працювати не стільки над тим, як делегувати до еліти своїх найкращих представників, як зберегти на професіональній орбіті максимальну кількість клубів.
 
На прес-конференції, присвяченій поновленню матчів у першій та другій лігах, Сергій Макаров заявив, що «на даний момент усі клуби живі й планують дійти до кінця своїх чемпіонатів».
 
Утім наскільки це їм удасться, стане зрозуміло вже на фініші турнірів. Зокрема, ознаки поганого фінансового самопочуття демонструє херсонський «Кристал» із другої ліги, який звернувся до ПФЛ із проханням перенести їхній перший у новому році офіційний поєдинок — проти «Жемчужини».
 
Інша проблема, котра не дозволяє керівнику ПФЛ говорити про задовільний стан свого господарства, — це «договорняки», по-іншому, поєдинки з фіксованим результатом.
 
«Це зараза, яка роз’їдає наш футбол. Ми закликаємо всіх спільними зусиллями боротися проти неї. Великі сподівання покладаємо на нового голову комітету з етики та чесної гри ФФУ Франческо Баранку, в надії, що він запропонує дієвий рецепт для боротьби з такими матчами», — каже Макаров.
 
Тим часом керманич ПФЛ вірить, що проблема «договорняків» не завадить його команді підняти інтерес до поєдинків у першій та другій лігах.
 
Серед регламентних нововведень, покликаних додати «страві» родзинок, — переведення двох найгірших колективів із третього за рейтингом футбольного дивізіону країни до аматорської ліги.
 
Щодо маркетингових кроків, які, за словами Макарова, повинні покликати глядачів на трибуни, новий логотип ліги та контракт з одним із українських спортивних телеканалів, який кожного уїк-енду транслюватиме один із центральних матчів туру в першій лізі.