Чи здійме вихор країна вітряків?

14.03.2017
Чи здійме вихор країна вітряків?

Ґерт Вільдерс обіцяє «розібратися» з мігрантами і ЄС.

Завтра в Голландії відбудуться парламентські вибори, перші з трьох (перед Францією і Німеччиною) цьогорічних знакових волевиявлень народів «старої Європи». Опитування свідчать, що значного успіху досягне ультраправа «Партія за свободу». Її лідер Ґерт Вільдерс завойовує ви­борців антиіммігрантською та антиєвропейською риторикою. Партії прогнозують «срібло» в загальному заліку і 22 мандати, повідомляє «Євроньюс». Першою фінішує керівна нині Ліберальна партія. Однак для її лідера Марка Рютте це буде піррова перемога. Ліберали можуть втратити майже половину крісел у парламенті й ледь назбирають 24 мандати. 
За цих умов Рютте потрібно шукати союзників. До коаліції можуть потрапити менші партії, такі як, наприклад, «Демократи 66» під керівництвом Александра Пехтольда. Цю політичну силу підтримує міський електорат: секс-меншини, іммігранти, молодь та атеїсти. Успіху на цих виборах можуть добитися і «зелені» ліві. Виборців приваблює їхній харизматичний молодий лідер Ессе Клавер, якого прозвали «голландським Джастіном Бібером». Політика партії «Ґрьонлінкс» заснована на принципах екологізму, соціальної справедливості і толерантності. Оглядачі зазначають, що фрагментарність майбутнього парламенту може затягнути формування нового уряду на місяці. 
Перемога «Партії за свободу» і її можливий прихід до влади можуть радикально змінити політичний ландшафт Голландії та всього Європейського Союзу. Те, що Ґерт Вільдерс обіцяє «розібратися» з мігрантами, навіть не найстрашніше. Гіршими для спільного європейського дому є його наміри вивести Голландію з Євросоюзу за прикладом Брекзiту. А це спричинить ефект доміно з випаданням зі складу євроспільноти чергових держав і остаточною руйнацією самого ЄС. 
Прихід ультраправих до влади в Голландії також загрожує європейським перспективам України. Першою жертвою може стати ще не підписана, але близька на горизонті угода про безвізовий рух з ЄС. 
Голландський професор Сара Ланге, яка написала дисертацію про правопопулістські партії у Західній Європі та працює в Амстердамському університеті, констатує: «Байдуже, скільки місць отримає Вільдерс та чи ввійде його партія до уряду — він матиме відчутний вплив».