«Зелень» для зеленi

14.03.2017
Цьогоріч представники НПП «Голосіївський» уже вкотре пропонують киянам долучитися до благородної справи: найближчим часом збираються висадити понад 10 тисяч дерев у рамках лісовідновної стратегії нацпарку. Висадку планують приурочити до щорічної міжнародної події, започаткованої Всесвітнім фондом природи, «Година Землі 2017», що вiдзначатиметься 25 березня.
Частину коштів на добру справу виділено з бюджету столиці (розчищення від сухостою, підготовку ґрунту тощо), але цього, як виявилося, недостатньо. Тож організатори ще планують зібрати 10 000 гривень: на придбання посадкового матеріалу — до 3 тис. грн.; стільки ж планується витратити на інструмент та транспортні послуги, а інші кошти мають піти на природоохоронну та екоосвітню діяльність парку (в першу чергу організацію й проведення толок та вивіз сміття).
Організатори акції заохочують небайдужих допомогти фінансово (перерахувати кошти на благодійний рахунок): наприклад, той, хто пожертвує від 700 грн. і вище, отримає відповідний сертифікат та буде вказаний на інформаційному стенді, який встановлять біля місця висадки.
Чимало киян уже відгукнулися на заклик, але багато людей вносять свої пропозиції та зауваження щодо заходу: одні пропонують приходити зі своїм інвентарем, аби зекономити кошти на його придбаннi, інші дивуються, що столична мерія із столичного 39-мільярдного бюджету не може довиділити на благородну акцію ще якихось нещасних кілька тисяч. 
Коли йдеться про 3 тисячі гривень на придбання посадкового матеріалу, пригадується й історія із закупiвлею «італійських каштанів» для Хрещатика. Нагадаємо, у 2013 році «батьками» міста було закуплено «італійців» по 430 євро за саджанець. У Київраді запевняли, що сорт «Бріоті» стійкий до агресивного середовища, а шкідники його не псують. Однак за кілька місяців виявилось, що з усієї партії італійських каштанів цього суперсорту було лише... два дерева, а всі інші — це втричі дешевший білий гіркокаштан. Від більшості висаджених тоді на головнiй вулицi столицi каштанів залишилися самі стовбури. І взагалi, зараз каштани на Хрещатику планують замiнити на платани.