Футбол під пресом

14.03.2017
Скандальні факти про «віджим» популярної громадської організації оприлюднив на спеціально скликаній прес-конференції багаторічний голова Тернопільської обласної федерації футболу Володимир Мариновський. Передувала їй поява в місцевих ЗМІ низки повідомлень про начебто втрату легітимності ТОФФ та створення нової громадської спілки «Федерація футболу Тернопільської області» на чолі з народним депутатом від БПП Тарасом Юриком, який давно не приховував свого прагнення «зайнятись» місцевим футболом.
Володимир Мариновський запевнив присутніх, що будь-які твердження про нелегітимність Тернопільської обласної федерації футболу є безпідставними. На доказ він продемон­стрував витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зауваживши, що всі відповідні дані є і у вільному доступі в iнтернеті.
«Хтось був дуже зацікавлений переконати членів виконкому Федерації футболу України в тому, що Тернопільська обласна федерація із 2005 року — ви тільки уявіть собі це! — працює нелегітимно. Вони цинічно хотіли показати, що нас не існує багато років! — з обуренням говорив Володимир Мариновський.— Не взяли до уваги навіть документ про державну реєстрацію, який підтверджує наші повноваження і який ми аж ніяк не могли підробити. На жаль, ФФУ в цьому питанні не розібралась і прийняла хибне рішення. А відразу після засідання виконавчого комітету в Києві в Тернополі створили нову громадську спілку «Федерація футболу Тернопільської області», яку очолив Юрик і яка тепер претендує на статус офіційної. Але ми це так не залишимо. Вже надіслали офіційного листа до президента ФФУ Андрія Павелка (за партійністю також член БПП. — Авт.) і зараз чекаємо його реакції. Крім того, подали заяву до суду та направили скарги до ФІФА та УЄФА — вищих футбольних органів у Європі та світі. Готуємо звернення і до Національного антикорупційного бюро України, адже маємо багато фактів, як голів районних федерацій футболу змушували голосувати за Юрика та обирати потрібних делегатів. У деяких районах представники місцевої влади навіть погрожували головам федерацій звільненням із роботи — маємо диктофонні записи таких погроз і обов’язково направимо їх до НАБУ. Ми готові відстоювати свої права до останнього! В листі до Федерації футболу України нардеп Юрик написав, що в нашій федерації великі проблеми, але всі, хто з нами співпрацює, знають, що це брехня! Федерація працює, готуємось до наступного чемпіонату, організовуємо змагання, проводимо чемпіонат футзальної ліги. Визнаю, що деякі порушення нами справді були допущені, але їх виправлено. В будь-якому випадку для зміни керівника існує законний механізм виборів».
Позицію Володимира Мариновського підтримали й інші присутні на прес-конференції представники ТОФФ, зокрема голова комітету професійного футболу Ігор Яворський, голова комітету футзалу Дмитро Андрієшин, голови районних футбольних федерацій. «Мене дуже дивують дії наших чиновників, а особливо голови Федерації футболу України Андрія Павелка, — сказав у своєму виступі голова Тернопільської районної федерації футболу Сергій Лісовий. — Ми обирали його не для того, щоб він займався закулісними іграми. Нехай Павлеко виконує свої обіцянки, а народні депутати хай виконують свої зобов’язання перед виборцями. І якщо хочуть боротися за владу, то хай роблять це законними методами».