Риба волала б, коли б голос мала

03.03.2017
Риба волала б, коли б голос мала

За інформацією головного управління статистики у Миколаївській області, за минулий рік у водоймах цього південного регіону виловили понад 1800 тонн риби. Статистика вперто свідчить, що за останні два роки кількість водних біоресурсів скоротилася на чотири відсотки.

Основною зоною для вилову залишаються внутрішні водойми (81%  від загального обсягу). Відзначимо, що рибне господарство Миколаївщини традиційно спеціалізується на вилові таких промислових видів риб, як тюлька, карась, кілька, товстолобик, короп та піщанка.
 
Відзначимо, що весь минулий рік промисловий вилов риби у річці Південний Буг був заборонений. Таке рішення прийняли фахівці Держрибагентства України, які також призупинили промисловий вилов риби на річці Південний Буг у межах Вінницької й Хмельницької областей та Дністровському водосховищі в межах Чернівецької області. Цих заходів було вжито для того, щоб провести повні іхтіологічні дослідження та встановити точну кількість риби, яку промисловці можуть виловлювати, не завдаючи шкоди загальній популяції водних біоресурсів.
 
На думку депутатів постійної комісії Миколаївської облради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів, термін мораторію на вилов риби необхідно продовжити ще на три-чотири роки через той факт, що на узбережжі річки Південний Буг ведеться активне приватне будівництво. І скидання у водойми побутового будівельного сміття не залишає рибі шансів на виживання.
 
Трохи краще йдуть справи на Херсонщині, де відразу 38 користувачів водних об’єктів Херсонської області за свій рахунок провели зариблення Дніпро-Бузької естуарної системи та Каховського водосховища. Волонтери випустили до водойм кілька тонн мальків різних видів риб (переважно це рослиноїдні риби та короп).
 
Приріст рибних ресурсів також відбувається завдяки активній роботі Дніпровського виробничо-експериментального осетрового заводу. Зокрема, в минулому році у води Дніпра випустили майже півтора мільйона мальків стерляді. У підсумку, приріст рибного поголів’я у порівнянні з минулим роком склав 3%.
 
— Херсонський осетровий завод за десять років роботи отримав на міжнародних виставках шість золотих медалей за високі показники вирощування стерляді, — розповіла директор української акліматизаційної станції Евеліна Зайченко. — Наш завод — це унікальне підприємство, якому немає аналогів не лише в Україні, а й у Європі. Вже п’ятий рік поспіль ми є членами NACEE та центру з аквакультури у Центрально-Східній Європі.
 
Відзначимо, що фахівці пов’язують загальне погіршення ситуації з відновленням рибних ресурсів у водоймах України не лише з браконьєрством, а й з анексією Росією півострова Крим. Рiч у тiм, що левова частка «рибної» інфраструктури (близько 70% рибоконсервних заводів, а також провідні об’єкти риборозведення та селекції та ще два рибнi порти) залишилися на окупованому півострові. Саме з цієї причини, згідно з даними Держрибагентства, загальні втрати вилову живих біоресурсів в Україні склали близько 50-60%, або 93 тисячі тонн риби щорічно.