Прокинься і думай про Україну: якому відкладається візит Порошенка до США?

03.03.2017
Прокинься і думай про Україну: якому відкладається візит Порошенка до США?

Зустрічатися з Порошенком Трамп не поспішає. (Фото з сайта podrobnosti.ua.)

Президент України Петро Порошенко після зустрічі з прем’єр-міністром Греції Алексісом Ципрасом 9 лютого в Києві заявив, що його візит до США відбудеться найближчим часом.

Про це з Дональдом Трампом вони домовилися під час телефонної розмови.

«Для технічної підготовки цього візиту міністр закордонних справ країни Павло Клімкін відвідає Вашингтон та проведе необхідні переговори з цього приводу», — сказав Порошенко. А незавдовго до інавгурації Трампа Порошенко заявив в інтерв’ю бізнесовому виданню «Блумберг», що домовився про зустріч з новообраним президентом США.

«Я був одним із перших світових лідерів, кому Дональд Трамп зателефонував після виборів. Ми мали досить багатообіцяючу розмову. Домовилися, що відразу після інавгурації узгодимо дату мого візиту до Вашингтона», — заявив Порошенко.
 
3 лютого заступник голови адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв заявив, що українська сторона спільно з адміністрацією президента США опрацьовує питання про дату візиту Президента України до Вашингтона. У січні наш посол у США Валерій Чалий заявляв, що візит Петра Порошенка до США планується в другій половині лютого. 
 
Зауважимо, що всі ці заяви походять від української сторони. В адміністрації Трампа інформацію про можливий майбутній візит Президента України поки що жодного разу не  коментували. А директор Євразійського центру Атлантичної ради, колишній посол США в Україні Джон Гербст припустив, що зустріч президента США Дональда Трампа з українським політиком Юлією Тимошенко, ймовірно, спонукала Білий дім швидко організувати телефонну розмову з Президентом України Порошенком. «Випадкова або несподівана зустріч між Трампом і Тимошенко на Національному молитовному сніданку, я гадаю, змусила Трампа провести передчасну телефонну розмову з Порошенком», — сказав Гербст в інтерв’ю «Радіо «Свобода». На думку Гербста, під час цих двох розмов Трамп «почув щось, що було або повністю новим для нього, або таким, на чому він не зосереджував свою увагу». Щодо загального підходу, то, на думку екс-посла, Дональд Трамп не прийшов на посаду з якимось чітким поглядом на Україну. Іншими словами, Трамп України і в думках не мав. І, мабуть, досі не має, бо слово «Україна» жодного разу не пролунало в його нещодавньому зверненні до Конгресу «Про стан нації». 
 
Це лише колись Борис Єльцин сказав крилату фразу: «Прокинься і думай, що ти зробив для України». Лідери ЄС якщо й прокидаються з такою думкою, то винятково з міркувань власної безпеки. Бо для них Україна є передусім захисним буфером між ЄС та агресивною і непередбачуваною Росією. Дональд Трамп не прокидається з думкою про Україну, бо мусить думати про дев’ять досі незаповнених міністерських посад у його кабінеті, перейматися війною з американськими ЗМІ. Для нього Мексика є тим, чим для європейців — Україна. А зустріч iз Президентом України, про яку він знає лише з доповідей американської дипломатії та розвідки, що ця нестабільна країна обросла корупцією, немов бездомний пес реп’яхами, його цікавить у тій же мірі, що і зустріч із президентом Уганди чи Болівії. Не лише дипломатам, а й звичайним людям не варто пояснювати, що нові лідери розпочинають знайомства з закордонними колегами «по ранжиру», тобто за важливістю таких контактів. А Трамп ще досі не зустрічався з провідним лідером Європи, канцлером Німеччини Ангелою Меркель, то що вже казати про Порошенка… 
 
У всій цій сумній історії є одне прикре для нас резюме — питання довіри до заяв глави держави і до дипломатів, які мали б гідно репрезентувати цю державу. На жаль, Петро Порошенко вже не раз видавав бажане за дійсне. А, можливо, що він сам потрапив у власноруч розставлену пастку. Бо варто призначати дипломатів за критеріями фаховості і відданості інтересам держави, а не за принципом лояльності до «шефа»... 
 
Експерт-міжнародник Володимир Воля висловив припущення в коментарі «Апострофу», що зустріч Трампа і Порошенка може відбутися не раніше кінця березня-початку квітня. У МЗС України заявили, що приготування до особистої зустрічі президентів тривають, але конкретних дат не називають.