У битві за естафетну «трійку»: Олена Підгрушна вирушила до Пхенчхана на передолімпійський тиждень

02.03.2017
У битві за естафетну «трійку»: Олена Підгрушна вирушила до Пхенчхана на передолімпійський тиждень

Капітан вітчизняної біатлонної збірної Олена Підгрушна стала кращою, за версією НОК, спортсменкою лютого в Україні. (Фото з сайта noc-ukr.org.)

Свій головний старт сезону вітчизняні біатлоністи вже пройшли, проте ставити в ньому крапку зарано.
 
Трохи перевівши подих після чемпіонату світу та відсвяткувавши 60-річний ювілей президента ФБУ Володимира Бринзака, українські «стріляючі лижники» вирушили до столиці майбутніх зимових Ігор — південнокорейського Пхенчхана, де сьогодні стартує сьомий етап Кубка світу-2016/2017.
 
Загалом, візит світового біатлонного бомонду на південну частину Корейського півострова проходить у рамках так званої передолімпійської неділі, під час якої організатори Ігор надають можливість майбутнім учасникам цих баталій протестувати олімпійські потужності. 
 
«У Пхенчхані може бути досить вітряна погода — до океану близько 60 кілометрів. Траса там непроста — є затяжні підйоми, де потрібно добре працювати, й, відповідно, багато поворотів та віражів, тож у спортсмена має бути хороша гірськолижна підготовка», — в коментарі сайту Xsport.ua зазначив колишній капітан чоловічої збірної України з біатлону В’ячеслав Деркач.
 
Утім абсолютно новим цей маршрут для наших майбутніх олімпійців не буде, оскільки в 2009 році нинішні члени жіночої команди — Олена Підгрушна та Валентина Семеренко — змагалися в Пхенчхані на чемпіонаті світу. На тому «мундіалі» українська біатлонна збірна медалей не здобула.
 
Естафетна ж гонка наших біатлоністок узагалі стала повним провалом — команда у складі сестер Семеренко, Підгрушної та Оксани Хвостенко просто не фінішувала.
 
Сьогодні ж український квартет українських біатлоністок вважається одним із найсильніших у світі. Свою силу наші дівчата продемонстрували на ЧС-2017 в Хохфільцені, де командну гонку завершили на другому місці.
 
А в естафетному заліку поточного Кубка світу вітчизняні «стріляючі лижниці» перебувають на третій позиції, слідом за командами Німеччини та Франції.
 
Власне, в Пхенчхані відбудуться заключні в сезоні командні перегони, за підсумками котрих і має визначитися володар малого Кришталевого глобуса в цій дисципліні.
 
Можливостей для здобуття цього трофею у нашого колективу не надто багато. Значно реальнішим орієнтиром виглядає саме місце в підсумковій трійці КС-2016/2017, потрапити куди можна буде завдяки призовому фінішу в Пхенчхані.
 
Відзначимо, що в поточному КС «синьо-жовті» з перемінним успіхом «бігали» естафету. Приміром, у Рупольдингу (трасу якого порівнюють iз Пхенчханом) та Антерсельві українки були четвертими.
 
Фінішувати ж «на п’єдесталі» вони змогли в Поклюці та Хохфільцені.
 
Нагадаємо, що естафетне «срібло» Ірини Варвинець, Юлії Джими, Анастасії Меркушиної та Підгрушної було єдиним медальним здобутком української біатлонної збірної на чемпіонаті світу.
 
Завдяки йому капітану нашого квартету вдалося завоювати симпатії журі Національного олімпійського комітету, котре назвало Олену Підгрушну найкращою спортсменкою лютого в Україні. 
 
Саме її феноменальний фініш дозволив «синьо-жовтим» потрапити в «призи» на ЧС в Хохфільцені.
 
Щодо статуетки НОК, якою Сергій Бубка нагороджує найкращих спортсменів місяця, то подібних відзнак у лідера вітчизняного біатлону вже сім.
 
На одну більше має гімнаст Олег Верняєв. Рекордною ж їх кількістю — дев’ятьма — володіє фехтувальниця Ольга Харлан.