Нетотальні «зсуви»: у збірній України вже готуються до матчу проти хорватів у відборі на ЧС-2018

02.03.2017
Майбутнє національної збірної України у відбірковому турнірі чемпіонату світу-2018 великою мірою залежатиме від підсумку її протистоянь зі збірною Хорватії, котра після чотирьох турів очолює секстет «І».
 
Згідно з розкладом, грою проти «картатих» підопічним Андрія Шевченка доведеться не тільки розпочинати, а й завершувати низку групових поєдинків, запланованих на 2017 рік.
 
На зимову ж паузу «синьо-жовті» пішли другими, відстаючи від лідера на два пункти.
 
Вирушаючи на кількамісячний «антракт», головний тренер української команди наголосив, що перед зустріччю з хорватами, призначену на 24 березня, обов’язково проситиме ФФУ більше часу на підготовку.
 
Мовляв, чотирьох-п’яти днів, які зазвичай у своє розпорядження отримують збірники для підготовки до відбіркових матчів, буде замало, аби якнайкраще підготуватися до відповідального поєдинку в Хорватії.
 
Незадовго до рестарту чемпіонату України Андрій Шевченко виступив з ініціативою повного переносу поєдинків 22-го туру прем’єр-ліги (базовий день — 18 березня).
 
Утім від подібної ідеї у ПЛ відмовилися, оскільки пропозиція Шеви не знайшла одноголосної підтримки серед клубів-учасників національної першості.
 
Так, головний тренер «Зорі» Юрій Вернидуб та очільник «Олімпіка» Роман Санжар сказали категоричне «ні» запропонованому варіанту.
 
«Вважаю розмови про перенос 22-го туру неправильними. Якщо наш чемпіонат зараз втратив у видовищності, у класі, його все ж не варто перетворювати на хаос», — наголосив керманич луганського клубу.
 
Не вдався «тотальний зсув» — вирішили в штабі збірної в індивідуальному порядку працювати з клубами-донорами, агітуючи їх змінити календар. І, як заявив в інтерв’ю каналу «Футбол» президент УПЛ Володимир Генінсон, вдалося досягти попередньої домовленості з базовими колективами національної команди.
 
Відтак свої матчі 22-го туру «Шахтар», «Динамо» та «Дніпро» зіграють на кілька днів раніше запланованого терміну.
 
До речі, у світлі найближчих поєдинків збірної України цікавою виглядає доля її форварда Романа Зозулі, котрий, перебравшись з «Дніпра» до «Бетіса», зіштовхнувся в Іспанії з серйозними проблемами.
 
Практично не отримуючи ігрової практики у складі «біло-зелених», після першого кола прімери у пошуках змагального досвіду на правах оренди Зозуля вирішив працевлаштуватися в команді іспанської сегунди — «Райо Вальєкано».
 
Утім, щойно підписавши контракт, Роману довелося зіштовхнутися з агресивно налаштованими клубними ультрас лівого спрямування, яким не сподобалася яскраво виражена патріотична позиція українського футболіста.
 
Тож, аби не наражати себе та свою родину на небезпеку, Зозуля був змушений залишитися в «Бетісі», паралельно чекаючи на рішення ФІФА щодо можливості понад дозволені ліміти перейти до четвертого за сезон клубу.
 
Трохи раніше у ФІФА заявили, що футболіст може повернутися до «Дніпра», в якому, власне, в нинішньому сезоні й почалася його трансферна епопея.
 
Однак заборона дніпровському клубу здійснювати трансфери залишила Зозулю в «Бетісі».
 
А там у перший день весни він дізнався, що Міжнародна футбольна асоціація, зваживши на особливий характер справи українського форварда, як виняток, дозволила йому перейти в четвертий за сезон клуб, який при цьому повинен змагатися в чемпіонаті, котрий у поточному році ще не стартував.
 
Напередодні матчів збірних знову розпочалося активне обговорення можливої натуралізації бразильців, які змагаються у чемпіонаті України.
 
Мораес, Марлос, Тайсон — прізвища саме цих легіонерів, як можливого підсилення синьо-жовтого колективу, останнім часом обговорювали найбільше.
 
Щоправда, останнього вже заграли за збірну Бразилії.
 
Його співвітчизник Мораес, отримавши в Україні п’ятиматчеву дискваліфікацію, вирушив в оренду з «Динамо» до китайського «Тяньцзинь Цюаньцзянь».
 
Відтак активною залишається лише кандидатура «гірника» Марлоса, котрий, за словами голови комітету збірних ФФУ Мирона Маркевича, життєво необхідний нашій збірній.
 
Чи так це, уже найближчим часом покажуть офіційні поєдинки національної команди України.