Стати репортером: у Музеї новин відвідувачів зустрічатиме тривимірне зображення Алли Мазур

01.03.2017
Стати репортером: у Музеї новин відвідувачів зустрічатиме тривимірне зображення Алли Мазур

Музейна студія ТСН. (Фото надане організаторами.)

У Києві майже місяць діятиме тимчасовий Музей новин — показуватимуть масштабний культурно-освітній проект, основою якого є 20-річне існування у телепросторі ТСН — інформаційної служби одного з топ-мовників.
 
По-особливому облаштовані 10 залів «Мистецького арсеналу» від 2 березня розповідатимуть кожному охочому про те, як створюються новини, розкриватимуть таємниці рейтингів та внутрішню кухню виробництва інформаційного продукту.
 
Відвідувачам представлять 100 головних новин України за роки незалежності.
 
«Такої спроби проаналізувати історію України крізь призму головних новин ще не було, — каже журналіст, а нині гендиректор медіа-групи Олександр Ткаченко.
 
—  Вперше глядачі зможуть дізнатися, як створюються новини, спробувати себе у ролі ведучого і репортера, нарешті, пережити ще раз ключові події у нашій історії».
 
Творці проекту називають щонайменше 10 причин, які мають спонукати завітати до Музею новин. Найперше —  щоб на власні очі  побачити головний 8-метровий прапор України, який В’ячеслав Чорновіл вносив до Верховної Ради після проголошення незалежності 24 серпня 1991 року.
 
З того дня і донині, переконують,  найвiдомiший синьо-жовтий стяг жодного разу не залишав стін парламенту.
 
В одному з залів буде величезне зображення першого Президента України Леоніда Кравчука. Поряд  — Пересопницьке Євангеліє.
 
Ця унікальна рукописна книга — один із перших перекладів староукраїнською мовою — зберігається в Національній бібліотеці імені Вернадського.
 
Її  використовують  раз на 5 років для проведення церемонії інавгурації Президента у Верховній Раді.
 
У Музеї новин вперше зберуть свідоцтва українських перемог:  статуетки Руслани і Джамали з «Євробачення», технічні «Оскари» Анатолія Кокуша, олімпійські медалі Лілії Подкопаєвої і головний чемпіонський пояс за версією WBC Віталія Кличка. 
 
Відвідувачі музею побачать «серце» літака-рекордсмена Ан-225 «Мрія» — елемент одного з двигунів вагою понад 6 тонн і висотою 3,5 метра. Знаковий експонат передає масштаб найбільшого вантажного літака у світі, на рахунку якого 240 світових рекордів.
 
Але найголовніше — можливість зануритися у процес виробництва теленовин.  Двадцять років тому для створення теленовин викори­стовували масивну касетну відеокамеру.
 
Сьогодні журналіст може зняти відео, змонтувати його і написати матеріал за допомогою звичайного смартфону.
 
Експозиція Музею новин розповість, як еволюціонував процес виробництва новин, які етапи новина проходить до виходу у прямий ефір, що таке рейтинги,  як вони допомагають каналам розуміти смаки своїх глядачів і як це — врешті-решт — впливає на те, що ми бачимо у «телеящику».
 
Один із залів — відтворена студія «Телевізійної служби новин». Відвідувачі у ньому зможуть спробувати себе у ролі ведучого або репортера, прочитати випуск новин із суфлера або записати прогноз погоди.
 
За допомогою окулярів віртуальної реальності можна буде потрапити на трибуну Верховної Ради, на фронт, у зону відчуження навколо Чорнобиля або до студії ТСН під час вечірнього випуску новин із Лідією Таран.
 
Унікальним експонатом музею є 3D-зображення Алли Мазур.
 
Ведуча, яка має сім персональних статуеток «Телетріумфу»,  кілька годин поспіль брала участь у спеціальній зйомці, щоб із 2-го по 26 березня її голограма щодня могла розповідати відвідувачам найцікавіші факти про телевиробництво.
 
Така віртуальна ростова проекція не має аналогів в Україні.