НОВИНИ ПЛЮС

28.02.2017

Італію півроку трясе

Сейсмологи констатували, що італійці мають за собою «страшний рік». 2016 року на Апеннінському півострові зареєстровано 53 тисячі сейсмічних поштовхів, тобто в три рази більше у порівнянні з 2015 роком. Італійський Інститут геофізики та вулканології повідомив, що серія вулканічних катаклізмів розпочалася в серпні минулого року, і відтоді в середньому по Італії щодня реєстрували близько 40 невеликих поштовхів. Але в найнебезпечнішому сейсмологічно регіоні (біля міста Аматріче) їх кількість сягала навіть 300-600 за добу. Серія трагічних за наслідками підземних поштовхів у центральній частині Італії сталася 24 серпня та 26 і 30 жовтня. Найбільш трагічний за наслідками був перший iз них, коли в районі містечка Аматріче загинуло майже 300 осіб. 

Новий лідер Демократичної партії США

Національний комітет Демократичної партії Сполучених Штатів очолив 55-річний Том Перес. Він був міністром праці в адміністрації президента США Барака Обами і тепер опікуватиметься партією у складний час після програшу на останніх виборах кандидата-демократа Хілларі Клінтон. Заступником Перес обрав свого суперника у змаганні за нову посаду — конгресмена-ліберала з Міннесоти Кіта Еллісона. За Переса під час конференції Демократичної партії у місті Атланта проголосували 235 однопартійців, а за Еліссона — 200. Новий партійний лідер назвав своїм головним завданням «об’єднання та омолодження партії». Перес, син емігрантів iз Домініканської Республіки, був одним iз найближчих співробітників екс-президента Барака Обами. 

У Москві вшанували Нємцова

У неділю у центрі Москви відбувся марш пам’яті опозиційного політика Бориса Нємцова, якого вбили два роки тому — 27 лютого 2015 року. Участь у заході взяли близько 15 тисяч осіб. Учасники скандували «Путін — злодій», «Раз, два, три — Путін йди». Мітингувальникам не дозволили пронести на мітинг банер iз написом: «Путін - це війна». Маршрут маршу, який погодила столична мерія, не включав Великий Москворецький міст, де сталося вбивство. Марш проліг від Пушкінської площі — по бульварах до Чистих Прудів і звідти на проспект Академіка Сахарова. Але прихильники Нємцова все ж приносили квіти на міст неподалік Кремля, де вбили опозиціонера. Люди проходили на місце збору через рамки металошукачів. Дещо менш чисельні акції на вшанування пам’яті Нємцова відбулися в Санкт-Петербурзі та Єкатеринбурзі.

Колишнього главу МВФ засудили до ув’язнення

Іспанський суд виніс вирок колишньому главі МВФ Родріго Рато, засудивши його до 4,5 року ув’язнення. Фінансиста визнано винним у банківських шахрайських операціях із кредитними картками під час його перебування у 2010-2012 роках на посаді глави одного з найбільших банків Іспанії Banki. До роботи у цьому банку Рато був віце-прем’єром в уряді Хосе Марія Аснара (1996-2004), а в 2004-2007 роках очолював МВФ. Після відставки Рато з посади глави Bankia у банку виникли серйознi фінансовi проблеми, Слідство встановило, що їх винуватцем був глава банку. За результатами розслідування, у середині цього місяця також висунуто підозру главі Центробанку Іспанії Мігелю Анхелю Фернандесу.

Трамп порушить сторічну традицію 

Дональд Трамп оголосив, що не відвідуватиме щорічну вечерю з Асоціацією кореспондентів, які працюють у Білому домі. Таку заяву Трампа розглядають як черговий етап конфлікту між новим президентом та деякими медіа, які, як він каже, нечесно висвітлюють його дії. Асоціація у відповідь заявила, що не скасовуватиме цю подію, заплановану на 29 квітня. За традицією, якій уже сто років, вечерю з журналістами щороку відвідують усі президенти США, часто під час таких подій і перші особи, і представники ЗМІ дозволяють собі досить сміливі жарти. Трамп повідомив про відмову повечеряти з журналістами через кілька днів після того, як Білий дім не допустив кореспондентів кількох ЗМІ на офіційний брифінг. На знак протесту проти такого кроку представники інших медіа пішли з прес-конференції у Білому домі. 

Витрати на оборону Німеччини зростуть 

Канцлер Німеччини Анґела Меркель у суботу підтвердила план збільшення до 2024 року витрат на озброєння до рівня 2% ВВП, у той час коли її партнер у коаліції СДП знову висловив застереження щодо реалізації мети, яку три роки тому встановило НАТО.
«Безпека та страхування від можливої атаки є необхідним», — сказала канцлер Німеччини під час виборчого мітингу в Штралсунді на півночі Німеччини. «Ми мусимо дотриматися зобов’язань. Цього вимагають від нас інші країни світу. Я вважаю, що вони мають рацію, вимагаючи це від Німеччини», — зазначила Меркель у своєму виборчому окрузі. На думку глави німецького уряду, у зв’язку з кризою в Україні та загрозою з боку ісламських терористів Німеччина мусить показати, що на неї можна покладатися. На цей час Німеччина витрачає на армію 1,2% ВВП. У 2014-му країни НАТО зобов’язалися збільшити бюджети на сектор оборони щонайменше до 2% ВВП до 2024 р.