Сенсації від «Дніпра»

28.02.2017
Сенсації від «Дніпра»

«Дніпро» сенсаційно виграв Кубок України. (Фото з сайта ФБУ.)

На старті поточного сезону керівництво баскетбольного «Дніпра» чітко дало зрозуміти, що їхня команда налаштована боротися за найвищі місця в чемпіонській гонці.
Минулого року в протистоянні з іменитим «Будівельником» підопічні Дениса Журавльова виграли так званий «приватний» «міжсобойчик», відтак небезпідставно планували кинути виклик найсильнішій команді останніх років — южненському «Хіміку». Час для вирішальних баталій у національній першості ще не настав. Проте перевірити свої сили дніпряни змогли в Кубку України, фінальна стадія котрого минулих вихідних відбулася в столичному Палаці спорту. Характерний для цього турніру «Фінал чотирьох» подарував шанувальникам баскетболу одразу дві сенсації. При цьому в обох випадках їхніми авторами були саме дніпровські баскетболісти.
Спочатку підопічні Журавльова ошелешили чинного чемпіона країни, переконливо перегравши «Хімік» у півфіналі — 55:44. Після чого баскетболісти «Дніпра» змусили поринути в розпач київських шанувальників гри в «помаранчевий м’яч», позбавивши «Будку» нагоди здобути Кубок України.
Під куполом ПС організатор турніру, котрим традиційно в подібних випадках виступає Федерація баскетболу України, зумів зібрати чималу армію вболівальників. Загалом, на фінальному поєдинку, можна сказати, був аншлаг. Завдяки підтримці своїх уболівальників «Будівельник», який, до слова, в суперлізі вже доволі давно не знав гіркоти поразок, довгий час вів перед у кубковому фіналі проти «Дніпра». Схоже, в якийсь момент «гладіатори» достроково почали святкувати перемогу, за що, в підсумку, й були покарані наполегливим суперником.
У той момент, коли досвідчений 32-річний лідер «Будівельника» Михайло Анісімов під тиском років та обставин почав скидати оберти й, перебравши ліміт персональних фолів, був змушений у четвертій чверті зійти з арени, у складі дніпрян на головні ролі вийшов їхній снайпер Олександр Мішула.
Поправивши ближче до завершення поєдинку приціл, захисник дніпрян та національної збірної України назбирав 25 очок, що принесло йому титул найрезультативнішого гравця матчу, а його команді — Кубок країни.
Наставнику «Будівельника» Володимиру Ковалю, який, нагадаємо, посеред сезону став наступником на тренерському містку Євгена Мурзіна довелося визнати, що саме втрата Анісімова стала ключовим моментом у матчі. «Після п’яти фолів Михайла ми почали грати у незвичний для нас баскетбол», — пояснив наставник «гладіаторів». Здавалося, що у спадок від Мурзіна Коваль отримав добре злагоджений колектив. Власне, в регулярній частині ЧУ «гладіатори» виглядали доволі впевнено: з двома поразками столичні баскетболісти впевнено тримали лідерство.
Утім у найвідповідальніший момент щось пішло не так. «Зараз важко щось коментувати — потрібно переглядати матч у повторі. Поки ж маємо багато негативу. Після таких масштабних поразок взагалі важко щось говорити», — наголосив Коваль. При цьому, як відзначив тренер, найбільш розчарованими виглядали легіонери, котрі просто залишили церемонію нагородження. Хоча, можливо, хлопці просто відчували свою провину в несприятливому підсумку двобою. 
 

ТАБЛО

Кубок України. «Фінал чотирьох». Фінал. «Дніпро» — «Будівельник» — 86:82 (19:18, 19:27, 16:19, 32:18; Мішула (25) — Анісімов (15)).
Півфінали. «Хімік» — «Дніпро» — 44:55, БІПА — «Будівельник» — 51:71.