Смертельні ігри

24.02.2017
Днями працівниками СБУ в місті Дубно, що на Рівненщині, було виявлено цілу групу підлітків, які були втягнуті в суїцидальну гру «синій кит». За словами речниці СБУ Олени Гітлянської, підлітки готували масове самогубство. Зокрема, СБУшники врятували двох 19-річних дівчат, які були учасницями небезпечних груп. Силовики прийшли до гуртожитку одного з навчальних закладів. Там вони застали одну з дівчат із порізами на руці та своєрідними написами. Ця дівчина розповіла й про свою одногрупницю, яка теж брала участь у грі. Того вечора дівчата мали виконати чергове небезпечне завдання. Тож правоохоронці зателефонували подрузі студентки та поспілкувалися з її батьками.
Серед вказівок адміністратора була вимога запросити в групу 50 друзів — цю умову дівчата виконали. Тож зараз поліція намагається встановити всіх цих осіб, щоб попередити трагедії.
Так звані групи смерті, що доводять дітей до самогубства, стали дуже популярні в Україні. У лютому різко зросла кількість пошукових запитів на тему ігор, фіналом яких стає спроба вчинити самогубство. Українська кіберполіція попереджає, що у «Вконтакте» такі спільноти ведуть кваліфіковані психологи, які й схиляють дітей до суїциду. Минулої весни в Росії розгорівся скандал навколо груп у соцмережах із суїцидальною тематикою. На той момент ЗМІ повідомили про самогубства 130 підлітків, підписаних на такі пабліки.
За даними кіберполіції, адміністратори суїцидальних пабліків — такі як «Кити пливуть нагору», «Розбуди мене о 04:20», f57, f58, «Тихий дім», «Рина», «Няпока», «Море китів», «50 днів до мого...» — часто самі знаходять депресивних підлітків.
Перед тим, як втягнути дитину у квест, модератори вивчають її особистість, і якщо та має схильності до суїциду, надсилають їй завдання.
Найчастіше воно складається із завдавання собі ушкоджень: наприклад, вирізати на своєму тілі кита чи напис, і все це потрібно знімати на фото чи відео.