Рідний «дах» не завжди допомагає

24.02.2017
Рідний «дах» не завжди допомагає

Зимовий чемпіонат України в Сумах зібрав не всіх найсильніших атлетів країни. (Фото прес-служби ФЛАУ.)

Упродовж тривалого часу традиційним місцем проведення зимового чемпіонату України був універсальний легкоатлетичний манеж Української академії банківської справи в Сумах. Натомість ареною цьогорічного ЧУ «під дахом» були вже потужності місцевого державного університету. На мить подумалося, що в Сумах з’явилася ще одна крита споруда для легкоатлетичних змагань — не даремно ж саме тут наші спортивні функціонери хочуть відкрити Центр олімпійської підготовки з легкої атлетики.
Утім, поринувши в пошуки інформації про легкоатлетичний манеж СумДУ, з’ясувалося, що це той самий манеж УАБС. Просто після реорганізації цієї академії, котра відбулася шляхом її приєднання до Сумського державного університету в 2016 році, одна з кращих у країні багатофункціональних критих спортивних споруд перейшла під патронат СумДУ.
Збудований у 2002 році за всіма вимогами IAAF легкоатлетичний комплекс, за 15 років своєї експлуатації не міг не зазнати морального та фізичного зношення. Найважливiшим елементом манежу, котрий наразі потребує реновації, є бігові доріжки. За словами президента ФЛАУ Ігоря Гоцула, їхнє покриття вже тричі вичерпало свій часовий ресурс. Під час свого перебування в Сумах, зустрічаючись з керівництвом університету, області, очільник легкоатлетичної федерації кожного разу говорив про необхідність осучаснення манежу. Утім, як каже Гоцул, готового плану дій поки що немає, але є розуміння та бажання це зробити.
Тим часом у столиці Сербії за найвищими стандартами вже готові прийняти зимовий чемпіонат Європи-2017, своєрідним відбором до якого й були нещодавні легкоатлетичні старти в Сумах. Континентальний форум атлетів «під дахом» відбудеться 3-5 березня на Белградській арені — одній iз найбільших у Європі багатофункціональних споруд. Тут, до речі, в 2008 році проходив фінал «Євробачення».
На змагання до Белграда наша держава делегує 32 атлетів. Жіноча команда практично вдвічі більша за чоловічу — 20 проти 12. Така асиметрична пропорція в першу чергу обумовлена тим, що в окремих дисциплінах, як-то 60 м, 60 м з/б, 400 м, 800 м, стрибки у довжину, вітчизняна жіноча легка атлетика матиме подвійне представництво. Водночас у змаганнях «висотниць» за континентальні медалі боротимуться одразу троє наших співвітчизниць.
На ЧУ в Сумах, влаштувавши запеклу боротьбу в секторі, Оксана Окунєва, Юлія Левченко та Юлія Чумаченко без особливих проблем виконали норматив для участі в зимовому ЧЄ. «Це був мій перший старт у сезоні. Хвилювалася, проте дуже хотілося перемогти. Своїм результатом задоволена», — відзначила новоспечена чемпіонка країни Окунєва, котрій без жодного «промаху» вдалося підкорити планку на позначці 1,94 м.
Натомість найсильніша вітчизняна стрибунка потрійним Ольга Саладуха, хоч і відсвяткувала перемогу в Сумах, задоволення від цього отримала мало. «Приємного мало, адже практично нічого не виходило. Загалом, дивно, як змогла стрибнути 14,02 м», — оцінила свою роботу під дахом легкоатлетичного манежу СумДУ титулована спортсменка. З огляду на вельми скромний результат 33-річна донеччанка вирішила відмовитися від поїздки до Белграда, аби прицільно попрацювати над помилками перед літнім чемпіонатом світу, що пройде в Лондоні, де, нагадаємо, в 2012 році Ольга стала бронзовою призеркою Олімпійських ігор.
Водночас інша медалістка Ігор-2012 — спринтерка Олеся Повх — від зимового «розігріву» вирішила не відмовлятися, адже саме «під дахом» їй удається демонструвати свої найкращі персональні якості. На класичних літніх стартах за міжнародні медалі наші майстрині спринту можуть зачепитися хіба що в естафеті. А от узимку, коли атлети бігають не 100, а 60 м, у Повх є непогані перспективи. Власне, в 2011 році в Парижі Олеся вже вигравала континентальне «золото» на 60-метрівці. На початку поточного року, виступаючи на кількох представницьких стартах під егідою IAAF, на своїй улюбленій дистанції Повх демонструвала кращий час сезону (7,14 с). Кілька днів тому в Сумах 29-річна вихованка Костянтина Рурака зупинила секундомір на позначці 7,15.
Загалом, більшість лідерів вітчизняної легкої атлетики зимову частину сезону проводять за індивідуальним планом, не надто концентруючись на стартах «під дахом». Їхній головний орієнтир — чемпіонат світу в Лондоні. Приміром, сімейне подружжя українських багатоборців Ганна та Олексій Касьянови частину зими провели на зборах у США. За їхньої відсутності національні змагання багатоборців у Сумах пройшли під знаком Василя Іваницького зі Стрия, котрий встановив особистий рекорд. Щоправда, на ЧЄ в Белграді спортсмен не їде. Більше того, наша чоловіча заявка в цій дисципліні взагалі порожня. Схоже, цьогорічний єврофорум-2017 «під дахом» перетворюється на просту нагоду для тренерського штабу оцінити наші легкоатлетичні резерви та потенціал.