Міркуй, Меркель

21.02.2017
Соціал-демократична партія (СДП) Німеччини, популярність якої стрімко зросла після висунення колишнього глави Європарламенту Мартіна Шульца на посаду канцлера ФРН, тепер може розраховувати на парламентських виборах цього року на більше голосів, ніж правлячий тепер блок двох християнських партій — Християнсько-демократичного союзу Німеччини та Християнсько-соціального союзу Баварії — ХДС/ХСС на чолі з діючим канцлером Ангелою Меркель. Такі результати опублікованого в неділю, 19 лютого, останнього щотижневого опитування німецьких виборців Sonntagstrend («Недільний напрямок»), яке проводить соціологічна служба Emnid на замовлення газети «Більд ам Зоннтаг».
Як свідчать результати опитування, підтримка виборців для СДП за останній тиждень зросла на один відсоток (33%), а підтримка ХДС/ХСС навпаки за ці сім днів упала на один відсоток (32%). Додамо, що Соціал-демократична партія Німеччини вперше за останні 10 років обійшла за популярністю правлячий блок християнських партій ХДС/ХСС. Рейтинги посткомуністичних «Лівих» (Die Linke) та «зелених» залишилися без змін — відповідно, 8 і 7 відсотків. А це означає можливість утворення коаліції у складі СДП та вказаних двох «червоно-зелених» партій (канцлера в Німеччині обирає бундестаг). Щоправда, така коаліція мала б незначну перевагу голосів у парламенті. Щоб наблизити перспективу перемоги та зробити її переконливішою, Шульц планує провести партійні переговори про стратегію спільної перемоги ще до літньої перерви в роботі парламенту, після якої до виборів залишиться зовсім мало часу. Не відомо, чи вдасться йому бути достатньо переконливим, бо в кожній iз трьох партій не бракує противників створення такого владного тріумвірату. 
Особисті рейтинги Шульца ще красномовніші. Минулої п’ятниці було подано результати іншого опитування, що його провів соціологічний осередок Forschungsgruppe Wahlen на замовлення громадського телеканалу ZDF. Якби канцлер Німеччини обирався на прямих виборах, то за Мартіна Шульца віддали б голоси 49% виборців, а за Ангелу Меркель — 38%. 
Утiм парламентські вибори відбудуться 24 вересня і до того часу симпатії виборців можуть зазнати змін. Але вже тепер можна констатувати, що Ангела Меркель своєю промігрантською політикою значно підтяла власну популярність.