Історична знахідка: на Тернопільщині у закопаному бідоні знайшли архів ОУН

15.02.2017
Історична знахідка: на Тернопільщині у закопаному бідоні знайшли архів ОУН

Щось назавжди втрачено, а щось уціліло. (Фото прес-служби управління СБУ в Тернопільській області.)

Цікаву історичну знахідку випадково виявили під час перевірки інформації про незаконне зберігання зброї співробітники управління Служби безпеки України в Тернопільській області.
 
Під час огляду підвалу закинутої будівлі на околиці райцентру Теребовля було знайдено схованку з раритетними документами Організації українських націоналістів.
 
Як повідомляє прес-служба відомства, вони лежали в проіржавілому металевому бідоні на півтораметровій глибині і були загорнуті в старі радянські газети, датовані листопадом 1950-го.
 
За висновками після поверхового огляду, папери належать до архіву Теребовлянського районного проводу ОУН, який діяв на території регіону в 40-х роках минулого століття.
 
Для реставрації та детального дослідження фахівцями їх  передадуть до Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові.
 
Треба сказати, що це вже далеко не перша така знахідка на Тернопільщині, де націоналістичне підпілля діяло ще досить довго після приєднання краю до радянської України (як відомо, останній бій підпільників ОУН на території області відбувся 14 квітня 1960 року).
 
До цього подібний архів, який також зберігався у металевому бідоні, місцевий дослідник знайшов чотири роки тому біля села Біла Чортківського району.
 
А ще раніше бідон-«сейф» із документами Української повстанської армії відкопали в селі Озерна на Зборівщині.